Cornellà serà la nova seu del Cetaqua

El Centre Tecnològic de l'Aigua és una referència europea en investigació sobre tecnologies associades al cicle integral de l'aigua
Font: Ajuntament de Cornellà
19/07/2010 - 00:00

Cornellà de Llobregat serà la nova seu del Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua), segons el conveni signat aquest 19 de juliol entre l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat i Agbar. Cetaqua -ubicat actualment al campus Nord de la UPC, a Barcelona- compta amb un equip de 65 investigadors dedicats a estudiar les tecnologies associades amb el cicle integral de l'aigua, potenciant les sinèrgies entre el món empresarial, científic i universitari. Actualment, està ja considerat com un dels centres tecnològics d'excel·lència a nivell europeu i manté relacions amb els millors centres equivalents de l'àmbit de l'aigua.

Solucions tecnològiques lligades al cicle integral de l'aigua
Creat com a fundació sense ànim de lucre el 2007, Cetaqua reuneix Agbar, la Universitat Politènica de Catalunya i el Consell Superior d'Investigacions Científiques. Durant l'any passat, va desenvolupar 55 projectes, amb un pressupost de gairebé vuit milions d'euros, gràcies a l'aportació de fons privats i públics, tant nacionals com europeus.

Els fons privats són aportats per Agbar i R+i Alliance per a projectes l'execució dels quals permeti que el coneixement generat arribi a la societat, amb l'objectiu de potenciar solucions sostenibles als problemes ambientals. Els fons europeus permeten a Cetaqua participar en el VII Programa Marc de la UE o el Programa Europeu LIFE+. Finalment, les aportacions públiques nacionals procedeixen dels ministeris de Ciència i Innovació i Medi Ambient i ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya.

Les investigacions realitzades se centren en projectes tecnològics que aporten solucions per a la resolució de problemes ambientals vinculats a la gestió del cicle integral de l'aigua, amb el clar objectiu que es puguin implantar ràpidament perquè la societat en conjunt pugui beneficiar-se de les innovacions desenvolupades.

Entre les línies d'investigació, Cetaqua compta amb un programa de recursos alternatius en el camp de la dessalinització de l'aigua del mar i salobre, la reutilització d'aigües regenerades i pluvials o la recàrrega d'aqüífers. Així mateix, manté línies d'investigació sobre l'impacte del canvi global, gestió eficient d'infraestructures, aigua i energia, medi ambient i salut o gestió de la demanda d'aigua.

Una aposta municipal per la innovació
Acollir Cetaqua significa per la ciutat reforçar la seva aposta per iniciatives vinculades a la innovació i la investigació, que es considera prioritària en l'actual context de transformació econòmica.

El nou centre d'investigació se suma a d'altres ja existents, com Innobaix -Agència d'Innovació del Baix Llobregat-, que ha de pilotar el procés de transformació econòmica de la comarca, o Citilab, impulsat també per l'Ajuntament de Cornellà com a laboratori de noves tecnologies per fomentar la societat del coneixement que és ja un model de referència a Europa.

Relacionats

Article


La BaixCicletada tindrà lloc el dia 1 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que se celebra del 16 al 23 de setembre. Es tracta d’una activitat gratuïta oberta  tothom que vulgui gaudir d’un recorregut en bicicleta pel Baix Llobregat.  

Acte
15/09/2023 - 08:25
Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Butlletí