Com seran les restriccions de trànsit a Barcelona a finals del 2017

12/06/2017 - 22:14

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat a la Taula contra la Contaminació de l'Aire el balanç de les mesures que s'han aplicat per lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

També ha anunciat la proposta de restriccions a l'ús de vehicles en cas d'episodis de contaminació a la ciutat a partir de l'1 de desembre de 2017.

Es preveuen restriccions de vehicles a partir de l’1 de desembre de 2017 per reduir els nivells de contaminació i situar-los per sota de la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

A partir de l’1 de desembre de 2017, quan es declari un episodi, es preveu restringir la circulació dels vehicles més contaminants. Així, el parc mòbil circulant que no tingui l’etiqueta de la Direcció General de Trànsit tindrà prohibida la circulació entre les 7.00 i les 20.00 hores en tot l’àmbit de Barcelona, amb l’excepció de la Zona Franca, Vallvidrera i les Planes.

Els vehicles de persones amb mobilitat reduïda i dels serveis d’emergències, mèdics i funeraris estaran exempts d’aquestes restriccions, mentre que les motos, els camions, els autobusos i les furgonetes amb certificats d’emissió de COEuro 1, Euro 2 o Euro 3 tindran un període de carència en la fase inicial d’aplicació.

Per facilitar l’aplicació de la mesura, a partir del mes de juliol s’habilitarà un sistema automàtic d’avisos que alertarà sobre la posada en marxa i la desactivació dels episodis de contaminació i que es podrà descarregar des del web de Qualitat de l’Aire. Aquest web ja disposa d’una aplicació per facilitar informació sobre l’etiqueta corresponent a cada vehicle segons la matrícula que tingui.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que aquestes mesures “són un pas endavant per preparar la ciutat i garantir el dret a la salut de totes les persones”, previ a les mesures estructurals que s’implantaran en el futur.

Paral·lelament, s’està treballant en altres mesures com, per exemple, la restricció a la zona de baixes emissions (àmbit entre rondes) de manera permanent i progressiva als vehicles més contaminants a partir de l’any 2020, o mecanismes per dificultar l’aparcament d’aquests vehicles.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
La mesura també ha permès reduir el 5 % dels casos nous d'asma infantil i l'1 % dels casos nous de càncer de pulmó

Un informe sobre l’impacte de la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE) conclou que la mesura ha evitat al voltant de 125 morts anuals, un 0,8% de la mortalitat total, respecte als valors del 2017. A més, s’han reduït en un 5% els nous casos d’asma infantil (110 casos anuals) i en un 1% els nous casos de càncer de pulmó (15 casos anuals). La implantació va tenir lloc l’1 de gener de 2020 i ha estat marcada per les restriccions derivades de la COVID-19.

Notícia

L'acabament de les obres i l’obertura del túnel de Glòries, amb el soterrament del trànsit privat, ha permès reduir els nivells de contaminants atmosfèrics, NO2 i PM10 en aquesta zona de Barcelona. Així mateix, s’ha reduït el soroll en 9 decibels en totes les franges horàries.

Notícia

El tribunal va anul·lar l'ordenança municipal que regula la ZBE per "falta d'informes determinants i per ser excessiu en l'àmbit geogràfic d'aplicació i en el tipus de vehicles exclosos".

Butlletí