Com avança la implementació de l'Agenda 2030 ?

Es publica l'Informe de Progrés sobre la implementació de l'Agenda 2030 a Espanya
07/10/2019 - 09:00

L'Informe de Progrés posa en relleu el paper de les diferents institucions i actors en el compliment de l'Agenda 2030 a Espanya, gràcies a la generació d'aliances que han constituït un compromís ètic per a un desenvolupament sostenible i inclusiu.

El 29 de juny de 2018 el Consell de Ministres va aprovar el Pla d'Acció per a la implementació de l'Agenda 2030, en l'elaboració van participar tots els departaments ministerials, així com les comunitats autònomes, les entitats locals i organitzacions representatives de tot l'espectre d'actors socials i econòmics. Amb la seva adopció, i la seva presentació davant la comunitat internacional en el Fòrum Polític d'Alt Nivell de les Nacions Unides el 18 de juliol de 2018, el Govern d'Espanya i la societat espanyola van apostar per fer de l'Agenda 2030 el seu projecte de país.

Des de llavors, al voltant de l'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s'està articulant a Espanya una mobilització sense precedents de les administracions a nivell nacional, autonòmic i local, de la ciutadania i dels actors socials, les empreses , universitats, centres de recerca i organitzacions de la societat civil, al voltant d'una visió compartida.

Aquest és el primer informe que es realitza a Espanya sobre el seguiment del Pla d'Implementació de l'Agenda 2030. 

L'informe destaca l'aprovació de fins a 320 mesures amb un fort impacte en la implementació de l'agenda 2030 a Espanya per part del Consell de Ministres. 

En relació amb la localització de l'agenda, tant les comunitats autònomes, cas de la Generalitat de Catalunya, com la Federación Espanyola de Municipios y Provincias (FEMP) han exercit una tasca molt destacada en l'acostament de l'agenda a la ciutadania i la posada en marxa de mecanismes de governança per a la generació d'aliances multiactor en els diferents territoris. El paper de les administracions territorials ha estat a Espanya sempre molt destacat, liderant des de l'inici la implementació de l'Agenda. Amb el nou model de governança i l'impuls de les comunitats autònomes i el món local, Espanya es converteix en un model a seguir en la localització de l'Agenda 2030.

En conclusió, els propers passos han d'anar en la direcció d'accelerar els ritmes d'execució, facilitar la coordinació a través de la governança reforçada, realitzar un impuls renovat de les polítiques públiques, establir una Estratègia per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2020-2030, generar ecosistemes de transformació a través de la constitució d'aliances multiactor, continuar informant i divulgant les Agenda 2030, aprovar un mapa d'indicadors de l'Agenda 2030, alinear el treball de totes les institucions territorials, avançar en la coherència entre l'acció interior i internacional i apostar pel multilateralisme i exercir un lideratge internacional.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Busca generar consensos al voltant dels reptes de l'educació futura

Després d’aquest acte inaugural se celebraran cinc debats territorials adreçats a diferents sectors de la societat per tal de generar participació i diàleg en els grans eixos de l’àmbit educatiu. Més de 200 alumnes de diferents centres educatius han pogut explicar, reflexionar i conversar sobre com s’ha de transformar l’educació per donar resposta als reptes de l’Agenda 2030.

Notícia

L’AMB presenta el Protocol de sostenibilitat de projectes i obres públiques: una guia que recull en 19 criteris les mesures per mitigar el canvi climàtic i adaptar-nos als seus efectes locals, que ja patim actualment, com la manca d’aigua o l’increment de les temperatures a l’estiu.

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Butlletí