Celebrat el segon cens visual participatiu de llúdriga i altra fauna fluvial a la Tordera

06/07/2023 - 14:33

L'activitat, emmarcada en el projecte H2O Connecta, ha format part de la Setmana de la Natura.

Una quinzena de voluntaris han participat en el segon cens visual de llúdriga i altra fauna fluvial dut a terme el passat divendres, 2 de juny, en un tram de 9 km del curs mitjà de la Tordera. Després de rebre una sessió informativa al Casal de la Unió Batllorienca, els voluntaris, distribuïts en diferents punts, han realitzat una espera de 2 hores, en solitari i en silenci, en un punt proper a la llera del riu i amb bona visibilitat per tal de registrar l’observació de biodiversitat fluvial, i especialment de llúdriga.

Com a resultat, la presència de llúdriga s’ha observat en dos trams, assolint una freqüència molt similar a la obtinguda durant el primer cens dut a terme l’any 2019. També s’han observat altres mamífers com el senglar, el ratpenat (dels gèneres Pipistrellus i Myotis), el cabirol o el toixó. D’entre les aus, destaca la presència del blauet en més de la meitat dels trams avaluats, seguit de l’ànec collverd, la cuereta torrentera, el bernat pescaire, el martinet blanc i el corriol petit. D’entre els amfibis i els rèptils, la granota verda n’és la més abundant, els seus raucs han acompanyat les esperes de la majoria dels participants. Més puntualment també s’ha detectat el tòtil, la granota pintada, la reineta i la tortuga de rierol.

Aquesta activitat, que enguany s’emmarca en el projecte H2O Connecta, forma part del “Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera”, impulsat per l’Observatori RIVUS, dins la Fundació RIVUS, i la Fundació Barcelona Zoo, en col·laboració amb el Consorci Besòs Tordera, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Celoni.

Gràcies al “Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera” s’ha pogut confirmar el retorn i la presència d’aquest mamífer en ambdues conques, així com detectar diferents nuclis familiars. Un dels seus objectius és establir mesures de conservació que permetin la protecció de l’espècie i de tota la seva comunitat ecològica, de manera que els resultats permetin integrar nous criteris ecològics en la gestió del medi fluvial.


Sobre el projecte H2O Connecta

El projecte H2O Connecta té com a principal objectiu contribuir en la millora de la connexió riu-societat per a una major valorització de l'entorn immediat. Està finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación i compta també amb cofinançament del Consorci Besòs Tordera.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Butlletí