Cambrils, Lluçà i Sarral, nous municipis amb Pla d'acció per l'energia sostenible

05/09/2016 - 13:18

El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) és l’eina que guia als municipi a arribar l’any 2020 amb un 20% menys de les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte el 2005, complint amb els compromisos adquirits en el marc del Pacte d’Alcaldes.

Cambrils vol reduir un 20% el CO2 amb el seu PAES

El Ple de l’Ajuntament de Cambrils ha aprovat la primera fase d’elaboració del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) que serà l’eina que guiarà al municipi a arribar l’any 2020 amb un 20% menys de les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte el 2005, complint amb els compromisos adquirits en el marc del Pacte d’Alcaldes.

De moment, el municipi ha finalitzat la primera fase, que ha consistit en realitzar un inventari municipals de consums energètics i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle associats als principals sectors d’activitat. L’inventari ha permès detectar els sectors que tenen major impacte a nivell d’emissions, com són el transport i el sector domèstic, causants del 44% i el 26% de les emissions, respectivament. De la mateixa manera, ha permès conèixer el total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del 2005, que es comptabilitzen en 167.725 t CO2, i calcular el 20 % de reducció pel 2020 a què es van comprometre el 2014 quan van firmar el Pacte d’Alcaldes.

Per aconseguir aquesta reducció del 20% que correspon a 33.545 t CO2, l’Ajuntament de Cambrils portarà a terme diverses accions, tant en l’àmbit municipal, com del propi Ajuntament, sobre els sectors d’afectació del PAES com són el terciari, el residencial, el transport i el tractament de residus.

L’Ajuntament de Cambrils ja ha iniciat la segona fase on es definirà el Pla d’Acció que ha de permetre assolir els objectius de reducció establerts. Properament es convocarà un procés de participació ciutadana per acabar de definir el Pla d’Acció.

El PAES s’ha aprovat per unanimitat de tots els regidors i regidores del consistori.

El Pla d'Acció per l'Energia Sostenible de Lluçà

Un tècnic de l'Agència Local de l'Energia d'Osona (Consell Comarcal d'Osona) va presentar a l'ajuntament el Pla d'Acció per l'energia sostenible de Lluçà (PAES).

Aquest pla suposa una eina per implicar els governs locals en el compliment dels objectius contra el canvi climàtic de la UE, de cara a l'any 2.020 amb una reducció del 20 % dels gasos d'efecte invernacle, un increment en un 20 % l'eficiència energètica i una contribució d'un 20 % d'energies renovables. 

Així, l'Ajuntament de Lluçà es compromet a elaborar un inventari d'emissions i accions, el PAES (ja realitzat i adjunt), presentar un informe de seguiment biennal del PAES a la Direcció General de Transport i Energia de la CE i organitzar activitats dedicades a l'energia i al Pacte.

Les conclusions del PAES consideren que encara tenim marge per l'actuació, tot i que els àmbits d'actuació directa tenen poc pes en la gestió directa. 

L'Ajuntament de Sarral aprova el seu pla d'Acció per l'Energia Sostenible

L'objectiu del projecte és reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle

El  dimecres 22 de juny va quedar aprovat al Ple Municipal de l'Ajuntament de Sarral el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible, un pla que té el compromís de reduir un 25% respecte del 2005 les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) amb un termini de 4 anys, fins al 2020, incrementant l'eficiència i l'ús d'energies renovables. En aquest pla s'hi inclouen 32 actuacions que ajudaran a reduir un total de 2000 tones de CO². Principalment aquest projecte es fixa en reduir el consum de les activitats que realitza l'Ajuntament, però també el consum dels sectors del PAES el dels serveis, els transports, la gestió dels residus i fins i tot el consum dels habitatges.

També es preveu fer el mateix amb l'enllumenat públic i els equipaments municipals, com en el cas de l'escola, introduint fons d'energia renovable. Possiblement es duran a terme accions, com per exemple campanyes, que serviran per sensibilitzar els habitants i promoure la idea. Per últim, més enllà de les accions que es duran a terme als equipaments públics i a les cases, també s'han plantejat actuacions que promouran els desplaçaments en bici i a peu, a més de l'ús de vehicles més eficients.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus invertirà 800.000 euros en la construcció de dos nous trams del desplegament del Pla Específic de la Bicicleta. Aquest dijous, 28 d’abril i ha publicat al perfil del contractant la licitació del contracte d’obres per a la construcció del tram que enllaçarà l’estació de trens del passeig Mata amb l’estació de busos, el campus de la URV, l’Hospital i la futura estació de trens de Bellissens; i del tram que recorrerà l’avinguda de Tarragona, entre la rotonda del Tecnoparc i la rotonda de l’avinguda del President Macià.

Article

Ja s'han començat a submergir els ancoratges ecològics de les boies que delimiten la zona protegida i el circuit de natació de la platja del Cavet. La nova instal·lació ajudarà a preservar i regenerar la posidònia oceànica i les espècies marines a la zona de la platja del Cavet.

Notícia

L’Ajuntament de Reus ha engegat la tramitació administrativa del contracte de servei de consultoria i enginyeria per a la redacció del projecte d’implantació de la zona de baixes emissions a la ciutat, un projecte amb el que es fixa com a objectius reduir la contaminació atmosfèrica i les emissions de CO2 a la ciutat, i avançar cap a una mobilitat més sostenible, d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Butlletí