'Bicivisme', una campanya per un millor ús de bicicletes i patinets

Font: AMB i Ajuntament de Sant Joan Despí

05/07/2019 - 08:00

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa la iniciativa 'Bicivisme', una campanya informativa destinada a recordar les recomanacions d'ús de bicicletes i patinets. 

La campanya compta amb la col·laboració de Bicicleta Club de Catalunya (BCC) i el suport de diferents municipis metropolitans, entre els quals hi ha Sant Joan Despí.

La campanya metropolitana, que ha arrencat aquesta setmana i es mantindrà activa durant un mes, persegueix dos grans objectius. Per una banda, informar els ciutadans que ja estan utilitzant la bicicleta, el patinet o altres cicles per als seus desplaçaments pel territori, quines recomanacions d’ús han de seguir per garantir la seva seguretat i la correcta convivènciaamb els altres usuaris vulnerables de la via pública. Per altra banda, la iniciativa també busca evidenciar, per a la resta de la ciutadania, que hi ha una certa reglamentació i hàbits que cal seguir per a aquest tipus de vehicles.
 
Les recomanacions s'han elaborat partint d'una anàlisi de la normativa existent, de l'estudi d'altres experiències i del coneixement acumulat de les situacions que es donen més habitualment.

Les principals recomanacions que transmet la campanya són:

Moto elèctricaLent i ràpid. Circula pel carril adequat en funció de la teva velocitat

Si circules pel carril bici fes-ho a màxim 30 km/h i si vas més ràpid passa’t a la calçada; si el carril bici es troba a la vorera la velocitat màxima ha de ser de 10 km/h, i respectant sempre la prioritat del vianant. En carrers de convivència la velocitat màxima és 20 km/h, mentre que en espais reservats per als vianants i els parcs la velocitat s’ha de reduir a 10 km/h.
 
 
Bicicleta
Davant i darrera. Circula amb els dos llums encesosEn condicions nocturnes o de baixa visibilitat circula amb els llums encesos: llum vermella al darrera i llum blanca al davant.
 
 
 
 
 
 
Patinet amb so
Ring, Ring! Avisa quan avancis dins del carril bici

Fes servir el timbre dins el carril bici per avisar dels avançaments i també per alertar els vianants en cas que l’envaeixin. Recorda que al carrils bici situats a la vorera el vianant té prioritat en travessar-los, però no hi hauria de circular.

 

 

 

Bicicleta i persona
Esquerra i dreta. Assenyala quan gires, avances o t'atures

Avisa de les teves maniobres als altres usuaris de la via assenyalant amb prou antelació els girs, avançaments i aturades per a què puguin tenir-ho en compte i garantir una distància de seguretat adequada.

 

 

 

 
Carril amb fletxes de direccióMig i mig. A la calçada, ves pel centre del carrilQuan circulis per la calçada fes-ho pel centre del carril, guanyaràs visibilitat i evitaràs topar amb les portes dels cotxes. Recorda que pots circular pel carril més proper a la vorera que més et convingui, excepte en el cas dels carrils reservats per al transport públic.
 
 
 
 
Patinet i bicicleta
A banda i banda. Estigues atent encara que tinguis prioritatA les cruïlles, els passos per a ciclistes i passos per a vianants extrema les precaucions tot i que tinguis prioritat sobre altres vehicles i busca el contacte visual amb els conductors, així com també amb els vianants i resta d’usuaris.
 
 
 
 
Persona caminant amb bicicletaAmunt i avall. Per la vorera, només si és prou ampla i a 10km/h. Si no, baixa i ves a peu.
Evita la vorera i només circula-hi si és prou ampla, màxim a 10 km/h i mantenint sempre la prioritat dels vianants. Si la vorera és estreta o hi ha molts vianants desmunta de la bici o el patinet i ves caminant.
 
 
 
 
 
Bicicleta i patinet en carril estret
Ample i estret. Avança dins del carril bici només si és prou amplePer avançar amb seguretat dins del carril bici fes-ho en carrils unidireccionals si l’amplada és superior a 2 metres o en els bidireccionals i fes-ho sempre per l'esquerra de la persona a avançar i advertint-la amb el timbre.
 
 
 
 
 
Bicicleta amb candau
Per tot arreu. Assegura't que lligues bé el quadre, les rodes i el seïentEn aparcar fes-ho preferentment als llocs específicament destinats i assegura la bici amb cadenats lligant-la pel quadre, les dues rodes i el seient.
 
 
 
 
 
 
Vianants i patinet
Primer i segon. Respecta sempre al vianant, és més vulnerable que tuEncara que circulis correctament tingues present que els vianants de vegades poden interferir en la teva trajectòria. Quan comparteixes l’espai públic has d’estar preparat per avisar amb el timbre i frenar en cas necessari. Cal protegir sempre els usuaris més vulnerables.
 
 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un servei 24 hores, 365 dies a l’any, 250 bicicletes i 21 estacions repartides per la trama urbana. Les dades de l’estrena de la primera fase del servei públic de bicicleta compartida impulsat des de l’Ajuntament de Reus amb l’encàrrec a l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis.

Acte
03/06/2024 - 00:00
Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí