Benicarló rehabilita espais per a la nidificació dels falciots

Font: Ajuntament de Benicarló
21/03/2016 - 14:08

Des del passat mes de desembre, la Regidoria de Medi Ambient i l’associació ecologista Apnal treballen per donar solució a la nidificació d’una colònia de falciots a Benicarló que, degut a unes obres de rehabilitació d’un edifici, s’havia posat en perill.

En concret, ha estat a la plaça dels Telers que s’han instal·lat diversos nius artificials que serviran perquè les aus, de tornada del continent africà, puguen nidificar en l’espai on ho han fet sempre, atés que són ocells molt fidels al lloc de nidificació.

Després de demanar el pertinent permís als propietaris, s’han col·locat nius de dos tipus: uns elaborats a base de palets de fusta i suro recobert d’una pintura blanca no tòxica, i uns altres de fusta. «En realitat -ha dit el regidor de Medi Ambient, Ximo Bueno-, hem intentat imitar al màxim els espais que han utilitzat sempre els falciots perquè no noten tant la diferència. Estarem pendents per vore com reaccionen». Per la seua banda, Quique Luque, en representació d’Apnal, ha assenyalat que «ens hem hagut d’avançar una mica a les dates perquè, degut al canvi climàtic, els falciots ja no tardaran a tornar de l’Àfrica i buscaran el seu lloc de nidificació».

L’interés en què els falciots nidifiquen a Benicarló se centra bàsicament en el fet que aquests ocells són un element imprescindible en la lluita biològica contra plagues com les del mosquit tigre. «Si aconseguim que els falciots es troben a gust en les noves cases tenim assegurats uns depredadors naturals del mosquit tigre», ha recalcat el regidor de Medi Ambient. «Hem d’aprofitar tots els instruments que ens dóna la naturalesa per a lluitar contra les plagues d’insectes».

Per tal de assegurar la pervivència dels llocs de nidificació, des d’Apnal s’ha demanat a l’Ajuntament una normativa municipal que establisca mesures correctores de caràcter obligatori a l’hora de fer rehabilitacions d’edificis, en el sentit que si una reforma d’una casa afecta a un espai de nidificació d’aus protegides, els propietaris estiguen obligats a respectar aquells espais.

Benicarló és el primer municipi on l’Ajuntament s’ha implicat a fons en la protecció dels espais de nidificació dels falciots.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article
En espais que conserven la vegetació que ha crescut de manera natural durant el confinament

Durant el període de confinament més estricte en València, els treballs de jardineria han baixat d’intensitat i això ha provocat que en algunes praderes dels jardins de la ciutat han crescut de manera natural flors i plantes que atrauen insectes polinitzadors beneficiosos per la seua acció com a fauna útil per al control de plagues i millora dels ecosistemes urbans.

Acte
Notícia
Cicles biològics en parcs i platges metropolitans durant el confinament

La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.

Butlletí