Barcelona planifica el clavegueram per controlar les pluges torrencials de cara al 2100

Font: CCMA

04/08/2020 - 11:11

L'Ajuntament elabora un pla que preveu una inversió de 1.400 milions en 80 anys per construir dipòsits d'aigües pluvials, clavegueres i instal·lar paviments drenants

L'Ajuntament de Barcelona preveu ampliar la xarxa de clavegueram i els dipòsits d'aigües pluvials per fer front a l'augment de les pluges torrencials.

Aquesta intenció s'ha concretat en el nou Pla Director Integral de Sanejament, que preveu que aquestes pluges seran un 17% més freqüents en els pròxims anys.

El pla és ambiciós: planteja una planificació a 80 anys vista, fins al 2100, amb una inversió de 1.400 milions d'euros, a un ritme d'uns 175 cada 10 anys.

Autobusos i taxis en un carrer de Barcelona completament inundat

 

84 milions en 6 anys

En els pròxims 6 anys està previst invertir 84 milions en les obres més urgents, com el desdoblament del gran interceptor de la Diagonal per protegir la part baixa de Gràcia i la zona dels carrers Bailèn i Girona.

Aquesta obra i altres també permetran millorar el drenatge per evitar les inundacions al Raval, el Poble-sec i l'Esquerra de l'Eixample.

Segons Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el pla està pensat per fer front al canvi climàtic: "Quan pensem en canvi climàtic hem de saber que hi ha canvis que han vingut per quedar-se, que hi ha situacions que ja seran irreversibles, i per tant ens hi haurem d'adaptar, ser més resilients, i un dels projectes cabdals serà el redimensionament que té a veure amb les pluges torrencials."

Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona

 

 

 

La novetat: paviments drenants

Badia destaca que aquest pla és el primer que incorpora les previsions sobre canvi climàtic, i també que una de les novetats serà l'aposta pels paviments drenants, que xuclen l'aigua de pluja: "El que volem és tenir controlades al 100% les pluges torrencials més freqüents, les que es produeixen cada 10 anys, i que l'afectació per als veïns i el medi sigui la mínima possible."

Badia ha assegurat que actualment el cost per a la ciutat d'aquestes pluges puja és any d'uns 100 milions d'euros, i el que es vol és reduir aquesta xifra fins als 20 milions.

 

Dipòsits pluvials i clavegueres

El pla preveu construir 50 dipòsits per recollir aigües pluvials quan hi ha pluges fortes, que s'afegiran a la xarxa d'una dotzena construïts fa anys en llocs estratègics. I també l'ampliació de la xarxa de clavegueram en uns 200 quilòmetres més.

Clavegueres de Barcelona (CCMA)

 

Relacionats

Notícia

L’objectiu és ajudar a reduir la calor per protegir la salut del veïnat davant els efectes del canvi climàtic. Els projectes es poden presentar fins al 14 de juliol i les propostes guanyadores es testaran el 2024.

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Notícia

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat de manera definitiva el Pla estratègic del cicle integral de l'aigua (PECIA), el full de ruta per reduir el dèficit hídric que podria patir la metròpolis de Barcelona, amb un objectiu fixat en l'any 2050. 

Butlletí