Barcelona planifica el clavegueram per controlar les pluges torrencials de cara al 2100

Font: CCMA

04/08/2020 - 11:11

L'Ajuntament elabora un pla que preveu una inversió de 1.400 milions en 80 anys per construir dipòsits d'aigües pluvials, clavegueres i instal·lar paviments drenants

L'Ajuntament de Barcelona preveu ampliar la xarxa de clavegueram i els dipòsits d'aigües pluvials per fer front a l'augment de les pluges torrencials.

Aquesta intenció s'ha concretat en el nou Pla Director Integral de Sanejament, que preveu que aquestes pluges seran un 17% més freqüents en els pròxims anys.

El pla és ambiciós: planteja una planificació a 80 anys vista, fins al 2100, amb una inversió de 1.400 milions d'euros, a un ritme d'uns 175 cada 10 anys.

Autobusos i taxis en un carrer de Barcelona completament inundat

 

84 milions en 6 anys

En els pròxims 6 anys està previst invertir 84 milions en les obres més urgents, com el desdoblament del gran interceptor de la Diagonal per protegir la part baixa de Gràcia i la zona dels carrers Bailèn i Girona.

Aquesta obra i altres també permetran millorar el drenatge per evitar les inundacions al Raval, el Poble-sec i l'Esquerra de l'Eixample.

Segons Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el pla està pensat per fer front al canvi climàtic: "Quan pensem en canvi climàtic hem de saber que hi ha canvis que han vingut per quedar-se, que hi ha situacions que ja seran irreversibles, i per tant ens hi haurem d'adaptar, ser més resilients, i un dels projectes cabdals serà el redimensionament que té a veure amb les pluges torrencials."

Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona

 

 

 

La novetat: paviments drenants

Badia destaca que aquest pla és el primer que incorpora les previsions sobre canvi climàtic, i també que una de les novetats serà l'aposta pels paviments drenants, que xuclen l'aigua de pluja: "El que volem és tenir controlades al 100% les pluges torrencials més freqüents, les que es produeixen cada 10 anys, i que l'afectació per als veïns i el medi sigui la mínima possible."

Badia ha assegurat que actualment el cost per a la ciutat d'aquestes pluges puja és any d'uns 100 milions d'euros, i el que es vol és reduir aquesta xifra fins als 20 milions.

 

Dipòsits pluvials i clavegueres

El pla preveu construir 50 dipòsits per recollir aigües pluvials quan hi ha pluges fortes, que s'afegiran a la xarxa d'una dotzena construïts fa anys en llocs estratègics. I també l'ampliació de la xarxa de clavegueram en uns 200 quilòmetres més.

Clavegueres de Barcelona (CCMA)

 

Relacionats

Article

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

Notícia
Un estudi de ciència ciutadana detecta una alta quantitat de microplàstics a les zones de bany catalanes

 

Membres del Grup de Recerca Consolidat (GRC) en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, amb la col·laboració de la delegació espanyola de l’ONG Surfrider Foundation Europe, han estudiat les quantitats i les característiques dels microplàstics a la costa catalana. Aquesta recerca ha estat possible gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana en què persones voluntàries han recollit gairebé 25.000 microplàstics amb xarxes especials arrossegades per embarcacions sense motor.

Notícia

Lobjectiu final del projecte és crear un gran eix verd que uneixi de forma fluïda els diferents pols d'activitat comercial i social del Vendrell: Les Mates, la zona centre i la zona de les Deveses, que hauria d’acabar enllaçant amb Sant Vicenç de Calders.

Butlletí