Barcelona dedica uns jardins a l’ecòleg Ramon Margalef

21/03/2023 - 08:49

L'ecòleg Ramon Margalef i López (1919-2004) dona nom a partir d'ara al jardí d'Aclimatació, un dels espais amb més interès botànic de la ciutat, situat al Parc de Montjuïc de Barcelona.

Margalef és un dels científics més importants de Catalunya i un dels pilars de l'ecologia del segle XX a nivell internacional. El seu treball destaca en els camps de la limnologia, l'oceanografia i l'ecologia, àmbits sobre els quals va escriure centenars de publicacions.

S’ha fet l’acte d’homenatge i canvi de nom, en què ha participat la família del científic, diferents personalitats de l’àmbit de l’ecologia i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

El jardí d’Aclimatació que ara duu el nom de Ramon Margalef i López va ser creat per Nicolau M. Rubió i Tudurí l’any 1930, just després de l’Exposició Internacional del 1929. Les primeres plantacions s’hi van fer amb exemplars d’espècies dels cinc continents que havien enjardinat el recinte de l’Exposició. L’objectiu d’aquests jardins era precisament conèixer les possibilitats de desenvolupament d’espècies vegetals d’arreu del món en el clima de Barcelona.

El pare de l’ecologia

Margalef va obtenir l’any 1967 a la Universitat de Barcelona la primera càtedra d’Ecologia de tot Espanya. A la UB va desenvolupar la seva tasca com a docent i investigador, formant tota una generació d’ecòlegs, limnòlegs i oceanògrafs. Entre els anys 1971 i 2001 va dirigir una quarantena de tesis doctorals.

El doctor Ramon Margalef va ser guardonat en diverses ocasions. Va rebre el Premi Huntsman (considerat el Nobel en oceanografia) en la seva primera edició i també el van distingir amb la medalla Naumann-Thienemann de limnologia i amb el Premi Ramón y Cajal. El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la tasca com a investigador. L’any 2004 la Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia. A més va rebre diversos doctorats honoris causa per les universitats de Laval (Canadà), Aix-Marsella (França), Nacional de Luján (Argentina), Alacant i l’Institut Químic de Sarrià.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Zoo de Barcelona i el Govern insular han signat l’acord després de 15 anys de col·laboracions. La conservació i la recuperació d’espècies autòctones és una de les línies de treball prioritàries del Zoo, que participa en diferents projectes que s’hi relacionen.

Acte
28/09/2024 - 00:00
Biblioteca Collserola Josep Miracle
Article

Reobert el tràmit per apadrinar escocells per part de l'Ajuntament de Barcelona

Butlletí