Alerta per l’alt volum de residus plàstics a les platges

Font: betevé

27/06/2018 - 12:08

 

Un grup d’artistes fa una escultura amb els residus recollits al litoral de Barcelona després de la revetlla de Sant Joan​

 

L'Ajuntament de Barcelona ha plantejat l'estratègia de residus zero a la platja per recordar que el litoral barceloní és un espai natural del qual s'ha de tenir cura. Els plàstics són els residus més problemàtics perquè no es degraden ràpidament i, amb la radiació ultraviolada i les onades, es fragmenten en fibres microscòpiques molt nocives.

Són els anomenats microplàstics, residus que penetren a la cadena tròfica i que esdevenen un risc per a la flora i la fauna marines i, consegüentment, per als éssers humans.

Amb l'objectiu de preservar la biodiversitat del mar i reduir els residus al litoral, l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat un pla de conscienciació ciutadana que ha començat aquest dimarts amb la construcció d'una gran escultura feta amb part de les 20 tones de residus que es van recollir la nit de Sant Joan a la platja.

L'escultura, situada a la platja del Somorrostro, l'ha elaborat el col·lectiu ProArtso i representa un dofí, un pop, un cavallet de mar i calamars. A partir d'aquest dimecres i fins al 7 de juliol, al costat de l'obra hi haurà un punt d'informació ciutadana des d'on es donaran consells per una bona gestió dels residus.

L'1 de juliol es farà una acció participativa per lluitar contra les bosses de plàstic que inclourà una batucada i el 7 de juliol es farà una recollida de burilles de cigarrets, acompanyada de tallers i conferències per donar a conèixer l'impacte d'aquest residu.

Gots retornables als xiringuitos

Una altra acció per combatre els residus és l'aposta per fer desaparèixer els gots de plàstic de les platges, que seran substituïts per vasos retornables. Els 16 xiringuitos del litoral barceloní tindran gots reutilitzables, cadascun amb disseny propi del local, que costaran un euro de dipòsit, retornable després de l'ús.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
S'ha celebrat la 2a edició de l'Acció Platges Met i l'acció "Barceloneta és mar" per protegir i defensar les platges
Article

Go Zero Waste App és una aplicació que et permet localitzar botigues a granel i productes lliures de plàstic a prop teu. També t'ajuda a desenvolupar hàbits sostenibles que incidiran en la teva generació de residus, com portar sempre una ampolla d'aigua reutilitzable sobre.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès amb la reducció del plàstic d'un sol ús i ha constituït la Taula Plàstic Zero amb entitats ecologistes, universitats, escoles, instituts i empreses municipals. És per això que, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament ha decidit impulsar la campanya PlàsTICS, amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte dels nostres petits gestos i hàbits quotidians sobre la problemàtica generada pel consum de plàstics d’un sol ús.

Butlletí