Acord històric per al projecte de recuperació dels torrents de Valls

Font: Ajuntament de Valls

13/03/2019 - 09:23

Acord històric per al projecte de recuperació dels torrents de Valls i la seva integració a la ciutat. L'Ajuntament de Valls i la Generalitat han segellat un acord que serà clau per al desenvolupament de la recuperació ambiental dels torrents de Valls com a espais singulars i grans zones verdes obertes a la ciutat.

Aquest 22 de febrer, l’alcalde de Valls, Albert Batet, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, han presentat l’acord, que inclou una inversió de 2 milions d’euros per part del govern català als torrents de la ciutat de Valls. Calvet ha assenyalat que “aquest és un projecte ambiciós, però necessari” i ha afegit que “la bona coordinació entre la Generalitat i l’Ajuntament de Valls permetrà integrar els cursos fluvials a la ciutat i crear un espai verd i agradable”. Batet ha explicat que primer de tot es vol posar en valor el paisatge i fer una tasca de recuperació; seguidament, fer un espai sostenible i, finalment, tancar la depuradora del Fornàs. El conseller ha pogut conèixer de primera mà el projecte en una visita al torrent del Catllar, un dels tres que, junt amb el torrent del Sant Pou i el de la Xamora, recorren Valls.

Les obres per a que tant els col·lectors soterrats sota els Torrents del Catllar i de La Xamora de Valls com la depuradora del Fornàs desapareguin podrien començar l'any 2021. Així ho han anunciat aquest divendres a la llera del torrent del Catllar, a la zona del Parc de Mas Miquel el conseller de territori Damià Calvet i l'alcalde vallenc Albert Batet. La Generalitat destinarà a aquest pla de sanejament dels torrents vallencs 2'2 milions d'euros, a través de l’Agencia Catalana de l’Aigua. El projecte contempla el trasllat de la nova xarxa de col·lectors a zones urbanes, evitant els possibles vessaments accidentals d’aigües residuals als torrents o la filtració al clavegueram d’aigües netes, fet que també perjudica la tasca d’una depuradora causant d’episodis de fortes olors.

La Via dels Torrents

S'encarrila, doncs, el que és la primera gran inversió i un primer pas del tot necessari per a la recuperació integral dels torrents de Valls, de la seva flora i fauna i obrint a la ciutat i a l'oci en natura dels vallencs aquesta gran xarxa verda tan singular ambientalment. En aquest sentit, la recuperació ha de permetre la creació d'una gran ruta verda que recorreria prop de 6 quilòmetres pels torrents del Sant Pou, de la Xamora, de la Farigola  i del Catllar.  El que seria l'anomenada futura Via dels Torrents estaria dissenyada per aconseguir que aquests espais natgurals deixin de ser un obstacle natural per a la ciutat.

Així, amb la nova via s'obririen aquests espais i es facilitaria a la ciutadania que pogués gaudir de la natura i de la singularitat paisatgística dels torrents, però fent-ho compatible amb la millora i protecció de l'entorn, la seva flora i fauna. La Via dels Torrents consistiria en un vial apte per a vianants i ciclistes, amb tres grans àrees principals d'accés des d'on es podria iniciar el recorregut. A més, des d'aquests tres punts principals d'accés es connectaria amb crrers i camins en altres punts, per millorar la connectivitat amb la ciutat i el seu entorn i facilitar així un accés còmode.

En el recorregut per aquesta Via dels Torrents o Parc Fluvial es contemplen tres grans zones verdes que, en total, sumarien prop de 20 hectàrees. Aquests tres parcs s'ubicarien a l'àrea del Prado (a la confluència entre els torrents del Sant Pou i la Xamora), a la que es batejaria com a zona dels Tres Molins (al sud de Valls, en la unió dels torrents del CAtllar i la Farigola) i, finalment a l'àmbit de l'actual parc del Mas Miquel que ampliaria la seva superfície actual per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a tocar de la plaça de Sant Francesc.


 

Relacionats

Notícia

Treure profit els atractius turístics de l’interior del Montsià, aquesta és la finalitat del projecte d’una “via verda circular”, proposta que ahir es va presentar al Consell d’Alcaldes del Montsià. La iniciativa, pretén que s’aprofiti l’únic tram pendent a l’Ebre i que, seguint el riu, pot obrir ramals des de Mianes a Ulldecona, per després enllaçar amb la via fluvial de Sol de Riu a Alcanar i, fins i tot, podria donar la volta a la comarca per La Ràpita i Amposta.

Article

Amb un nou disseny, el mapa situa les diverses carreteres, pistes, senders, equipaments i resta d'accessos i serveis del Parc Natural. A més, conté la relació dels diversos itineraris senyalitzats i centres i punts d’informació del Parc i altra informació d'interès com el servei de transport públic integrat Bus Parc, els establiments adherits a la Carta Europea de Turisme Sostenible o el servei gratuït de préstec de material adaptat.

Notícia

El Green Building Council España (GBCE)  considera que un edifici sostenible ha de complir amb les cinc Ps: persones, com qualitat de vida i benestar; prosperitat, com a desenvolupament econòmic local i just; planeta, com protecció al nostre entorn; pau, com concòrdia i harmonia i pacte, com implicació i compromís entre tothom.

Butlletí