202 municipis entren en preemergència per sequera

Font: Agència Catalana de l'Aigua

29/11/2023 - 10:20

Els 202 municipis que s'abasteixen de la conca Ter-Llobregat veuen limitat a partir d'aquest dimecres el consum d'aigua a 210 litres per persona i dia

Des de dimecres 29 de novembre, l'endemà de la publicació del decret al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), ja és oficial que els municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat es troben a l’escenari de preemergència per sequera, un grau d'excepcionalitat agreujada.

En total 202 municipis de 14 comarques, amb una població d’uns 6 milions de persones.

En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental.

La fase de preemergència és un nou escenari, no recollit en el Pla de Sequera, per aplicar mesures transitòries i d’adaptació de forma consensuada abans d’arribar a la declaració efectiva d’emergència.

Entre les mesures que es preveuen en l’escenari de preemergència, destaca que els volums totals d’aigua que entrin als dipòsits municipals per a l’abastament de la població no podran superar els 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat el límit és de 230 l/hab./dia.

D’altra banda, el reg de gespa quedarà prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació establerta fins ara fins amb un màxim de 200 m³/ha/mes. 

Es limita a 210 litres el consum d’aigua per habitant i dia i el reg de gespa quedarà prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport

També es permetrà el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. Les piscines privades d’ús individual o unifamiliar continuaran sense poder omplir-se. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Així mateix, quedarà prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. Els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua, tret dels casos de necessitat per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Finalment, queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per al seu manteniment.

 

Mesures addicionals

De manera complementària a les mesures que té previst aprovar el Consell d’Administració de l’ACA, el Govern ha anunciat mesures addicionals i urgents per incidir en un major volum d’estalvi, proposades pels diferents departaments:

  • Mesures d’estalvi en els edificis públics (Economia).
  • Recomanacions d’estalvi als treballadors públics (Presidència).
  • Campanya educativa i de sensibilització a les escoles i instituts sobre l’aigua (Educació).
  • Convocatòria d’ajuts per valor de 12 milions d’euros al sector turístic per impulsar inversions que redueixin el consum d’aigua i la reutilització (Empresa i Treball).
  • Campanya de formació a les treballadores del servei d’atenció a domicili públic i privat (Drets Socials) per introduir pràctiques de control dels consums d’aigua en els domicilis que atenen.
  • Campanya per introduir pràctiques de control dels consums d’aigua als immobles de la xarxa residencial d'atenció a les violències masclistes (Igualtat i Feminismes).
  • Agilització dels estudis per a l’ús de l’aigua regenerada en espais públics i comunitaris (Salut).
  • Pla per reduir consum d’aigua en centres penitenciaris i de justícia juvenil (Justícia, Drets i Memòria).
  • Campanya d'informació sobre estat de la sequera al cos consular (Exteriors). Se’ls informarà sobre les mesures adoptades perquè ho traslladin als seus països i ho comuniquin a la ciutadania que tingui la intenció de viatjar a Catalunya.
  • Pla de seguiment de l'eficiència de les mesures que constin en el pla de sequera (Recerca i Universitats).
  • Campanya de vigilància i control del compliment del pla especial de sequera (Interior). La tasca per part de Mossos, en coordinació amb les policies locals, anirà centrada sobretot a la vigilància i control d’infraestructures crítiques vinculades a l’aigua o altres elements com poden ser els robatoris de coure que puguin tenir una afectació en la capacitat hídrica.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Butlletí