L'estat del clima a Europa

#COP27

Font: CCMA i OMS

07/11/2022 - 11:17


Segon el primer informe conjunt de l'ONU i la UE, Europa s'escalfa el doble de ràpid que la mitjana del planeta i això provocarà grans onades de calor i també inundacions al nord i sequeres al sud.

Les temperatures a Europa han augmentat més del doble de la mitjana mundial durant els darrers 30 anys, la més alta de qualsevol continent del món. A mesura que la tendència a l'escalfament continuï, la calor excepcional, els incendis forestals, les inundacions i altres impactes del canvi climàtic afectaran la societat, les economies i els ecosistemes arreu d'Europa.

Aquest informe sobre l'estat del clima a Europa s'ha elaborat conjuntament amb el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic de la Unió Europea i se centra en l'any 2021. Proporciona informació sobre l'augment de les temperatures, les onades de calor terrestres i marines, el clima extrem, els patrons de precipitació canviants i la retirada del gel i la neu.

Les temperatures a Europa s'han escalfat significativament durant el període 1991-2021, a una taxa mitjana d'uns +0,5 °C per dècada. Com a resultat, les glaceres alpines van perdre 30 metres de gruix de gel del 1997 al 2021. La capa de gel de Groenlàndia s'està fonent i contribuint a accelerar l'augment del nivell del mar. L'estiu del 2021, Groenlàndia va veure un esdeveniment de fusió i la primera pluja registrada al seu punt més alt, l'estació Summit.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Reportatge

Un equip liderat pel CREAF i la UAB ha publicat l’informe EU Innovation Blueprint: Analysing factors influencing innovation within Urban Forestry, que revela el camí de la innovació en silvicultura urbana.

Notícia

Arrenca el procés participatiu, obert a tota la ciutadania, per a l’elaboració de l’Agenda Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030. L’Agenda, impulsada per la Vicepresidència del Govern, serà el full de ruta per orientar el desenvolupament de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Solsonès, Berguedà i Ripollès, prioritzant la dinamització econòmica, la sostenibilitat i l’arrelament de la ciutadania.

Butlletí