“Hi ha qui quan passeja mira arbres, aparadors o veïns; jo miro les escombraries” Paco Muñoz (1967-2018)

Míriam González Domínguez és tècnica especialitzada en prevenció i eficiència dels recursos a l'àrea d'economia dircular de l'Agència de Residus de Catalunya
14/03/2022 - 12:30

Hi ha persones que poden veure un camí quan encara és fosc per tothom, i són capaces de moure terra i cel per seguir-lo. Són els pioners. En el camp del malbaratament alimentari, aquesta persona ha estat Paco Muñoz. Aquesta reflexió de Míriam González Domínguez retrata una persona compromesa i entusiasta que ens va despertar a la rellevància d’aquest problema socioambiental i va semblar consciència per posar-hi fre. Les llavors que va plantar encara floreixen. 

“Hi ha qui quan passeja mira arbres, aparadors o veïns; jo miro les escombraries” Paco Muñoz (1967-2018).

Vaig conèixer en Paco Muñoz un estiu mentre remenàvem els contenidors dels xiringuitos de la Barceloneta amb el seu equip i buscàvem fórmules per millorar-ne la recollida selectiva.

Aquesta observació –i quantificació i anàlisi- contínua de les deixalles sobre el terreny, el van portar a constatar, no només que la fracció orgànica és la més abundant de la brossa domèstica, sinó que sovint conté aliments que es podrien haver menjat.

"Entusiasta i compromès, va destapar així el problema del malbaratament alimentari a casa nostra. I s’hi va implicar a tots els nivells, combinant l’expertesa i l’activisme i convertint-se en un referent nacional i internacional"

Entusiasta i compromès, va destapar així el problema del malbaratament alimentari a casa nostra. I s’hi va implicar a tots els nivells, combinant l’expertesa i l’activisme i convertint-se en un referent nacional i internacional.

Professionalment, des de l’Oficina de medi ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona on va treballar més de 22 anys, va posar les primeres xifres al malbaratament a Catalunya i va aprofundir en les causes i les solucions. En la seva vessant de divulgador, va realitzar una ingent tasca de conscienciació: ciutadana, empresarial i política. Durant molt de temps, no passava una setmana que no participés a la ràdio o a una xerrada o a un debat assenyalant aquesta xacra. També a TV3, on va denunciar el malbaratament d’aliments en el reportatge ‘Sobreviure a la nevera’.

El seu convenciment, capacitat de lideratge i tenacitat va encomanar la urgència d’actuar a moltes persones i organitzacions, que se sumaven a la causa. Destaca la cofundació de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), l’any 2014, que va aglutinar aquesta implicació social per una reducció efectiva del malbaratament i per l’aprofitament dels aliments.

De fet, moltes persones que treballem en aquest àmbit vam tenir contacte amb en Paco d’una manera o altra en els nostres inicis: realitzant estudis, seleccionant escombraries, participant en debats, discutint dades, cercant solucions... O compartint cuina i taula en els dinars d’aprofitament impulsats per la PAA per denunciar el problema i celebrar els aliments. Ell et deia: “Vine al dinar, així veus de primera mà com funciona”... i ja sorties d’allà encomanat i organitzant un dinar similar a prop de casa teva.

"Aquests trets d’en Paco s’acosten a la seva forma d’entendre la vida i les lluites ambientals i socials i volen mostrar com la seva mirada crítica, coherència i treball en profunditat van posar el focus sobre el malbaratament alimentari a Catalunya"

Aquests trets d’en Paco s’acosten a la seva forma d’entendre la vida i les lluites ambientals i socials i volen mostrar com la seva mirada crítica, coherència i treball en profunditat van posar el focus sobre el malbaratament alimentari a Catalunya.

La seva tasca és com un grapat de llavors que, sembrades i ben abonades, seguiran donant fruit durant molts anys. En són dos exemples de gran impacte, la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, iniciativa legislativa que en Paco va impulsar en els seus inicis. I també el Centre d’Aprofitament Alimentari-Foodback de Mercabarna, un projecte pioner que va proposar durant la diagnosi al gran mercat central de Catalunya i que ha entrat en funcionament aquest mes de febrer.

Mercabarna ha volgut homenatjar la seva tasca amb la creació dels Premis Paco Muñoz per la promoció i el reconeixement d’iniciatives en favor de la lluita contra el malbaratament alimentari i l’aprofitament d'aliments. I d’aquesta i moltes altres maneres, ell i el seu treball continuen presents en el nostre dia a dia.

Queda camí per recórrer però l’aprofitament dels aliments i la prevenció del malbaratament alimentari des d’aquells inicis suma cada dia noves persones implicades i noves organitzacions en tota la cadena que posen en valor els aliments.

Moltes gràcies Paco, per l’entusiasme, per les experiències compartides, per les llavors.


 

Relacionats

Notícia

La recepta més original i que millor aprofiti els aliments guanyarà un dinar per a dues persones al restaurant El Nou-Cents de Mataró. La iniciativa forma part del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus.

Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Butlletí