Torna l'Ecoviure a Manresa

Font: Ecoviure

20/09/2021 - 10:36

Manresa tornarà a ser capital de la sostenibilitat i enguany ho serà durant més dies. Ecoviure tornarà del 5 al 10 d'octubre, amb jornades professionals de dimarts a divendres i fira-mercat el cap de setmana

La fira Ecoviure modifica el seu format i en l’edició 2021 se celebrarà del 5 al 10 d’octubre, en dos blocs diferenciats: del 5 al 8 d’octubre (de dimarts a divendres) tindran lloc les jornades professionals, mentre que el cap de setmana del 9 i 10 d’octubre es farà la fira mercat adreçada al gran públic, on es podran trobar diferents propostes relacionades amb l’alimentació ecològica, la cosmètica natural, les energies renovables, la bioconstrucció, etc. Ecoviure és una de les fires més antigues de Catalunya dedicada al medi ambient i la sostenibilitat. 
 

Ecoviure arrencarà per al gran públic amb un debat sobre canvi climàtic i malalties emergents

Un debat sobre la relació entre el canvi climàtic i les malalties emergents donarà el tret de sortida a la part d’Ecoviure adreçada al gran públic. Enguany, la fira es divideix en dos grans blocs: un de professional, que tindrà lloc del dimarts 5 al divendres 8 d’octubre, i la fira-mercat que es farà el cap de setmana del 9 i 10 d’octubre. El debat inaugural tindrà lloc el divendres 8 a l’auditori de la Plana de l’Om i comptarà amb la participació de diferents experts que donaran pautes per actuar contra el canvi climàtic. 

L’acte estarà moderat per la geògrafa i meteoròloga manresana Míriam Santamaria i tindrà com a ponents a Cristina O'Callaghan, Investigadora a l'Institut de Salut Global Barcelona; Salvador Pueyo, investigador i membre del grup Recerca i Decreixement; Salvador Samitier, Cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i Maria Sisternas, arquitecta urbanista. Les persones que vulguin assistir-hi de manera presencial cal que s’inscriguin en aquest enllaç. L’acte s’emetrà per streaming al canal de YouTube de Fira de Manresa. 

De cara al cap de setmana de fira-mercat, Ecoviure revalida la seva aposta per al públic familiar, recuperant “El Petit Ecoviure”, una proposta que es va posar en marxa l’any 2019 i que va tenir una molt bona acollida. Es tracta d’un programa específic d’activitats, tallers i espectacles adreçats al públic infantil, amb l’objectiu de difondre els valors de la sostenibilitat entre els nens i nenes.

Una altra de les novetats de l’Ecoviure 2021 serà l’espai temàtic, enguany dedicat a la mel i els seus derivats. Dins d’aquest espai s’han programat diferents activitats com un taller d’elaboració d’espelmes, una xerrada sobre biologia i curiositats de les abelles, un tast de diferents tipus de mel i una jornada sobre apiteràpia. 

 

Una seixantena d’expositors confirmats

En aquests moments ja hi ha una seixantena d’expositors confirmats, però el termini d’inscripcions continua obert, pel que s’espera que el número de participants a la fira-mercat d’Ecoviure augmentarà al llarg de les properes setmanes. Entre els sectors que hi tindran una representació destacada hi ha els del tèxtil sostenible, la cosmètica natural, l’alimentació ecològica, la bioconstrucció i les energies renovables.

 

Ecoviure farà entre setmana 4 jornades professionals dedicades a l'agricultura ecològica, l'aigua, els residus i les renovables

La fira Ecoviure ja té a punt el programa de les jornades professionals que tindran lloc del 3 al 5 d’octubre i que seran la prèvia al cap de setmana de fira mercat adreçat al públic generalista. Les jornades professionals estaran centrades en l’agricultura ecològica, l’aigua, els residus i les energies renovables, i estan organitzades per entitats de referència en aquests àmbits com són l’Escola Agrària de Manresa, Aigües de Manresa i el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus. Amb aquesta proposta, novetat de l’edició d’enguany, Ecoviure reforça el seu posicionament entre el públic professional i amplia la seva durada, que passa a ser de gairebé una setmana sencera sumant la part professional i la part adreçada al públic. Les inscripcions per a les jornades professionals estaran properament actives en aquest mateix web. 

La primera jornada que es farà girarà entorn a l’agricultura ecològica i està programada per al dimarts 5 d’octubre. Es tracta d’una jornada tècnica en línia en què es parlarà sobre l’aprofitament d’aigües pluvials en una finca ecològica, els assecadors solars en agricultura i el sòl viu en agricultura. Aquesta jornada està organitzada per l’Escola Agrària de Manresa. 

La següent jornada serà la primera Jornada Tècnica de l’Aigua. Estarà organitzada per Aigües de Manresa i se centrarà en aspectes com la circularitat, la qualitat i la digitalització. Tindrà lloc el dimecres 6 d’octubre i neix amb l'objectiu de crear un espai compartit per a empreses, entitats públiques i centres de recerca per parlar sobre el cicle integral de l'aigua. 

El dijous dia 7 d’octubre serà el torn dels residus, en una jornada organitzada pel Consorci del Bages per a la Gestió de Residus on s’exposaran diferents experiències de canvi en el model de recollida de residus, com són la implementació del porta a porta o dels contenidors tancats. També hi haurà una taula rodona amb la participació dels professionals que estan a peu de carrer i una sessió de coaching. 

 

El Fòrum Energia, una cita consolidada

El Fòrum Energia és ja una cita consolidada per als professionals del sector de les energies renovables. Com és habitual, es farà el divendres anterior a la fira, el dia 7 d’octubre, i aquest any el tema girarà a l’entorn de les estratègies col·laboratives en transició energètica. Hi participaran experts, tècnics de l’administració i professionals de diferents empreses dedicades a les energies renovables, que hi exposaran experiències relacionades amb les comunitats energètiques o la gestió i el consum col·laboratius.


En l’edició 2020 Ecoviure va haver de suspendre la fira oberta al públic com a conseqüència de la situació d’emergència sanitària per la Covid-19 i va mantenir només les activitats professionals com el Fòrum Energia. Enguany la fira arribarà a la 22ena edició, consolidada com a esdeveniment de referència a l’hora de mostrar productes sostenibles i de donar a conèixer hàbits i accions que la ciutadania pot portar a terme per tenir cura del medi ambient. Per aquest motiu, la fira ha apostat sempre per combinar la part expositiva amb un programa d’activitats divulgatives.

Ecoviure està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa amb col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Aigües de Manresa i l’Escola Agrària de Manresa.


 

Categories: 
Municipis: 
BagesManresa

Relacionats

Notícia

La fira de la sostenibilitat i el medi ambient se celebrarà del 16 al 22 d’octubre a Manresa amb un programa ple d’actes i activitats concentrats, sobretot, en cap de setmana. L’edició d’aquest any compta, a més, amb la complicitat del festival de cinema social CLAM.

Acte
16/10/2023 - 09:00
Manresa: Palau Firal, Passeig Pere III i Plaça Sant Domènec.
Acte
27/05/2023 - 00:00
Manresa

Butlletí