El Pla Natura de Barcelona comença a caminar

Font: Ajuntament de Barcelona, Via Empresa i betevé

26/04/2021 - 13:02

L'Ajuntament de Barcelona ha donat el tret de sortida del Pla Natura 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran una quarantena d'actuacions en els propers tres anys. S'inicia el procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes.​

L' espai verd a Barcelona s'incrementarà en 18,6 hectàrees en els pròxims tres anys. Així ho indica al Pla Natura 2021-2030 de l'Ajuntament de Barcelona, que marca objectius de zones naturals i biodiversitat  a la ciutat a curt, mitjà i llarg termini. En total, fins 2023 es duran a terme una quarantena d'actuacions, que s'afegeixen a les 82 realitzades en els últims tres anys, que han portat a 20 hectàrees més de verd.

Segons ha informat a la presentació el regidor Eloi Badia, fa uns anys que ja "s'ha constatat la necessitat de la ciutadania de tenir contacte amb els espais verds i l'aire lliure per afavorir el benestar físic i emocional i la salut en general". A més, les zones verdes són fonamentals per esmorteir la contaminació i per contribuir a la lluita contra l'emergència climàtica. A llarg termini, el pla preveu arribar a 160 hectàrees de verd en 2030, seguint el compromís de la ciutat al Pla Clima.

L’any 2020 finalitzava el primer Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona, implementat l’any 2013 i que ha servit de full de ruta durant els darrers anys. La necessitat d’actualitzar-lo i la situació actual, fan més necessari que mai l’elaboració d’un nou Pla, que marqui les principals línies d’actuació del verd i de la biodiversitat durant els propers anys. Es tracta del Pla Natura Barcelona 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un Programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran un conjunt de projectes prioritaris.

El Pla Natura té com a objectiu de generar, ampliar, conservar i protegir el verd i la biodiversitat a la ciutat. Preveu crear refugis de biodiversitat, generant ecosistemes que protegeixin flora i fauna i proposa arribar a les 385 ha d'espais protegits. Es vol incrementar, fins al 2030, en 160 hectàrees el verd de la ciutat: això vol dir 1 metre quadrat de verd per habitant. Ja es preveu per l'any 2023 disposar de 18 hectàrees més, que se sumen a les gairebé 20 hectàrees que ja sumades els dos últims anys. També es preveu fer créixer els espais verds a Barcelona a través del desenvolupament de connectors verds amb l’àrea metropolitana, la promoció de la transformació urbana amb trama verda (superilla, eixos verds) i l'aposta per les cobertes verdes allà on hi ha menys espai: Gràcia, Eixample i Ciutat Vella.

El pla està estructurat en tres eixos i dos àmbits transversals. El primer eix es basa en augmentar les zones verdes i la biodiversitat de la ciutat; el segon, a millorar i preservar les que ja existeixen; i el tercer, és una aposta per apropar-los a la ciutadania. Els dos àmbits transversals són el coneixement i la governança de Pla Natura.

En l'àmbit del coneixement es proposa la creació d'un Observatori de la Biodiversitat a la ciutat. També es vol comptar amb la ciutadania perquè es considera que la natura ha de ser accessible i permeable, i el verd de la ciutat ha de ser cogestionat i coproduït. Per això s'inclouran iniciatives ciutadanes en el pla, com els horts o accions com el dels espigoladors i les activitats escolars.

 

Una vuitantena d’actuacions

Els espais verds de la ciutat que es crearan els pròxims dos anys se sumen a les més de 20 hectàrees que ja s’han fet en el període 2019-2021 amb una vuitantena d’actuacions. En destaquen, per exemple, la clariana de les Glòries , que encara continua tancada dos anys després d’inaugurar-se, o els Jardins del Doctor Pla i Armengol.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha afirmat que des d’ara i fins al 2023, l’objectiu és guanyar 19 hectàrees més. I entre les actuacions per aconseguir-ho hi ha la transformació de La Magòria o l’estació de la Sagrera. Són grans remodelacions d’espais de la ciutat on el verd tindrà protagonisme.

Badia ha afirmat, però, que també es comptabilitzaran com a espais verds els que s’hi puguin fer a la nova superilla de l’Eixample, els interiors d’illa, les parets mitjeres i les cobertes verdes de la ciutat. Són zones on es considera que hi ha “verd social”.

El govern municipal també vol reivindicar els espais verds naturalitzats de la ciutat i guanyar-ne en superfície. Es tracta de zones d’especial interès per a la biodiversitat i que han esdevingut un refugi per a la flora i la fauna. En formen part, per exemple, el Parc de Diagonal Mar, els Jardins del Doctor Pla i Armengol o la muntanya de Montjuïc. Eloi Badia afirma que ara mateix a Barcelona hi ha 316 hectàrees d’aquest tipus i l’objectiu és augmentar la xifra fins a les 385 l’any 2023.

ç

 

El procés participatiu

El Pla Natura 2021-2030 de BCN comença a caminar i s'inicia el procés participatiu del document que marcarà com potenciar la natura els propers deu anys a la ciutat de Barcelona. El procés es realitzarà a través del portal Decidim.

L’Ajuntament inicia un procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes en aquest àmbit amb sessions obertes a la ciutadania.


Presentació Plan Natura Barcelona 2021- 2030 - Primer esborrany del document del Pla Natura Barcelona 2021- 2030


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona

Butlletí