Què és l’urbanisme tàctic? Va més enllà de la pintura de colors

Font: Ajuntament de Barcelona

28/03/2021 - 17:54

L’urbanisme tàctic és una fórmula de transformació urbana senzilla i poderosa, que segueixen ciutats de tot el món i que permet canviar com s’usa un espai amb elements temporals i més econòmics. Es basa en actuacions provisionals i reversibles, assequibles i àgils, com franges de colors, mobiliari urbà, jardineres que es poden moure o jocs pintats a terra.

A Barcelona hi aposten des de fa anys perquè:

  • És ideal quan cal fer canvis amb rapidesa o no es disposa del finançament necessari.
  • Permet veure els usos alternatius d’un espai.
  • Permet innovar i comprovar si s’ajusta a les necessitats de la ciutadania.

El projecte definitiu, modificable

Si la transformació duta a terme amb urbanisme tàctic funciona, es fa permanent més endavant, d’obra. Si cal fer-hi canvis, el projecte final s’ajusta. Així, el projecte definitiu serà òptim perquè el veïnat ja s’ha pogut fer seu l’espai, aprofitar-lo i gaudir-ne. Mentre es dissenya el projecte, s’ha pogut comprovar quins usos li han donat els veïns i les veïnes, si hi falta algun element (com bancs o taules) o si cal redistribuir-los.

On s’ha aplicat ja l’urbanisme tàctic?

A la ciutat, l’urbanisme tàctic ha transformat la vida a les superilles de Sant Antoni i el Poblenou, ha augmentat la seguretat als entorns de les escoles i ha ampliat les voreres de la ronda de la Universitat o de la via Laietana. Gràcies a l’urbanisme tàctic hem donat resposta als reptes de la pandèmia guanyant espai per passejar, creant noves terrasses de bars i restaurants i ampliant-ne les existents.

El carrer de Pelai estrena un nou disseny

El carrer de Pelai guanyarà 1.500 metres quadrats per als vianants i el teixit comercial. També s’hi reduirà el trànsit, amb menys carrils de circulació. El projecte dona resposta a les demandes del veïnat i els comerciants i impulsarà econòmicament el centre.

Aquesta actuació és la primera que incorpora un nou disseny, basat en el característic panot, amb el nom del carrer, pictogrames explicatius i colors de tons càlids i amables.

Tota la informació, al nou web barcelona.cat/urbanismetactic.


 

Relacionats

Article

Si som el que mengem, posem la taula amb el que volem ser. Respectant el medi ambient. Impulsant l'economia local. Amb salut per al veïnat. arriba la  Setmana Ciutadania de l'Alimentació Sostenible.

Notícia

S’aprova un paquet de projectes per millorar la qualitat ambiental i la mobilitat i per fer front a la crisi climàtica. D’aquesta manera, s’opta a rebre 125 milions d’euros en ajuts provinents dels fons europeus, en concret, de la convocatòria del 2021 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Article

L’avaluació del programa Saluts als Carrers sobre els efectes mediambientals i en la salut de les Superilles als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta mostra, en general, beneficis en el benestar i la salut emocional, millor descans, menor contaminació acústica i atmosfèrica i major socialització. Es tracta d’un entorn més tranquil, còmode i segur que facilita la interacció entre veïns, afavorint les xarxes socials.

Butlletí