Guia per a la implementació de Comunitats Hídriques a Barcelona

16/01/2024 - 12:52

L'entitat Enginyeria sense fronteres va presentar la passada tardor la Guia per a la implementació de Comunitats Hídriques a la ciutat de Barcelona. Es va presentar en una taula rodona  sobre “les Comunitats Energètiques a les comunitats de vida. reptes i oportunitats en la transició ecosocial”. 

La guia, que us la podeu descarregar al final del text i que aviat estarà disponible en versió impresa, és un esforç del moviment de l’aigua de Barcelona, Enginyeria Sense Fronteres, Societat Orgànica i l’Aula de l’Aigua.

L’objectiu de la guia és aportar llums i resoldre dubtes sobre les possibilitats de l’aprofitament de les aigües pluvials i les aigües grises als equipaments i edificis de la ciutat, explorant la possibilitat de conformar una Comunitat Hídrica. La guia planteja un pilot de Comunitat Hídrica al Districte de Sants-Montjuïc, com a punta de llança i exemple per la seva replicació.

En l’àmbit energètic la regulació i l’impuls de les Comunitats Energètiques està avançant molt. En canvi, el vector aigua als equipaments no s’està abordant amb prou impuls. Tanmateix, a les grans ciutats els majors consums d’aigua es donen en l’àmbit domèstic i municipal.

Les oportunitats que ofereixen les Comunitats Hídriques son molt elevades i diverses: des de la presa de consciència i responsabilitat sobre el consum d’aigua que fem, la posada en marxa de mesures d’estalvi i rehabilitació hídrica, l’aprofitament d’aigües pluvials per enverdir les nostres cobertes i horts, l’aprofitament d’aigua pluvial i gris pels inodors, neteja i reg, fins al drenatge d’aquestes aigües al medi natural urbà.

El model de Comunitats Hídriques que plantegem a la guia vol recuperar la memòria històrica de l’aigua i la noció comunitària al voltant de la cura dels béns comuns. Des d’aquesta lògica les Comunitats Hídriques s’entenen com a comunitats conscients amb la utilització i cura de l’aigua, i passen de ser subjectes passius a actors actius del cicle hídric que cal cuidar i preservar en el context d’emergència climàtica que vivim.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Notícia

Entre d'altres, Manel Isnard i Rafael Montserrat han estat reconegut amb el Premi de l’Aigua 2024 per la seva trajectòria professional i l'Ajuntament del Vendrell per diversos projectes de renaturalització.

Butlletí