Roses dona un pas més envers la sostenibilitat ambiental

09/02/2021 - 11:00

Amb la posada en marxa de la central de biomassa per produir aigua calenta per a la zona esportiva, Roses promou la sostenibilitat mediambiental en reduir les emissions de CO2

A Roses han finalitzat les obres de construcció de la nova xarxa de calor mitjançant biomassa que subministra les instal·lacions esportives de Roses. Des d’ara, la totalitat de l’energia tèrmica emprada a estadi, pavelló i piscina municipal per a la producció de l’aigua calenta de les dutxes, per a la calefacció i per a l’escalfament de les piscines, prové doncs de biomassa. Una energia de proximitat, renovable, que promou la sostenibilitat i redueix les emissions de CO2.

El projecte, que permet abastir “d’aigua calenta al Pavelló d’Esports, la Piscina i el camp de futbol de l’estadi municipal del Mas Oliva”, ha afirmat el regidor d’Infraestructues i Serveis Públic, Juan Manuel Fernández, també suposa una doble millora.
Primer en quant a l’estalvi energètic, ja que suposarà “un estalvi per l’Ajuntament, segons s’ha estudiat, d’uns 36.000 euros l’any”, ha desvetllat Fernández. I segon, pel que fa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, ja que aquesta central de biomassa  evitarà emetre anualment un total de 174 tones de CO2, és a dir, l’equivalent a les emissions de 174 vehicles, així com un estalvi de 767.000 kwh per any de gas natural.
A més, la producció de calor que fa funcionar les dues calderes de 300 kw per obtenir l’energia tèrmica, es realitza amb estella forestal provinent de boscos de proximitat gestionats de manera sostenible. Es preveu un consum anual de 267 tones d’estella, que equival a la gestió sostenible de 26,7 ha forestals.

Les obres realitzades per a la posada en marxa de la nova xarxa han consistit en la construcció d’un edifici on s’han instal·lat la sitja, sala de calderes i un espai d’accés per a les boques de descàrrega pneumàtica, i una xarxa de calor que distribueix aigua calenta als equipaments connectats: Estadi municipal, pavelló i piscina municipal. Paral·lelament, s’han realitzat treballs de millora de l’eficiència energètica en els edificis que formen part de la xarxa de calor, com la substitució de 54 punts de llum LED al Pavelló Poliesportiu i dels 20 focus de les torres d’il·luminació de l’Estadi Mas Oliva.

Central de biomassa preparada per donar servei a l’Escola Montserrat Vayreda i l’estadi de futbol de La Vinyassa

Aquesta central de biomassa de Roses “està preparada per estendre en un futur, si es considera convenient, el servei fins a  l’escola Montserrat Vayreda i l’estadi de futbol de La Vinyassa”, ha afirmat el regidor d’Infraestructures i Serveis Públics.

El projecte, que ha comptat amb un pressupost de 414.881,09 €, ja estat cofinançat per l’Ajuntament de Roses, la Diputació de Girona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

ForestHEAT, impulsat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), és un servei gratuït dirigit a municipis i a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics 

Article

 

Entre les projectes que s'estan impulsant per promoure l'ús de la biomassa, en aquest moment la Diputació de Barcelona està liderant el projecte Biomassa pel Clima que suposa la instal·lació de 14 calderes a la província de Barcelona. Aquest vídeo ho explica en dos minuts.

Notícia
Visita de la presidenta de la Diputació a la xarxa de calor de la Sénia

Visita de la presidenta de la Diputació a la xarxa de calor de la Sénia

La presidenta de la institució ha conegut de prop les instal·lacions que ho fan possible. Aquest mateix dissabte Noemí Llauradó també ha visitat a Amposta les obres de l'edifici del Sindicat, que acollirà el FabLab de les Terres de l'Ebre.

Butlletí