La visió dels joves sobre la crisi climàtica a l'ECOfest

Font: Ajuntament de Granollers

19/11/2020 - 10:50

La primera edició de l’ECOFest, festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica, celebrat el dies 14 i 15 de novembre en format virtual, ha estat tot un èxit participatiu i d’organització.

 

Conduït per la Judith i la Susanna Purrà, dues de les joves que formen part del projecte EYES a Granollers, s’ha pogut assistir a diferents tallers, xerrades i activitats en format virtual, on tant joves del projecte com persones referents han ofert la seva visió en diferents aspectes relacionats amb la crisi climàtica.

Entre activitat i activitat, es va gamificar les pauses i temps de transició amb l’aplicació Mentimeter per tal de donar veu i motivar la participació dels assistents, que han pogut seguir el festival en obert, des del canal de youtube de l’Ajuntament de Granollers. 

 

Jornada 1

Dissabte va iniciar-se amb el taller Recicla, reutilitza i crea amb mi! de la Maliha Chohan, membre del grup d’acció pel clima del projecte EYES (qui també va oferir diumenge la xerrada Problemàtiques actuals del canvi climàtic). En aquest taller la Maliha ens va mostrar com donar un nou ús a objectes quotidians abans d’esdevenir un residus i va aportar la seva creativitat per tal d’incentivar als participants a anar més enllà del reciclatge,  com a conducta individual i col·lectiva. 

Després va ser el torn per la Mònica Rosquillas, blogger (agirlforacleanworld) i influencer amb més de 20.000  seguidors a Instagram, que va oferir la xerrada Crisis climática y estilo de vida, on a més de respondre a la pregunta de si és factible portar un estil de vida  saludable, va recomanar alguns comerços locals on comprar productes ecològics i de proximitat.   

La Mònica també ha participat des de l’inici del projecte EYES (gener 2021) com a membre del grup de persones referents.

La tercera activitat del dissabte va ser la taula rodona Estructures a Granollers per incloure la veu dels joves en polítiques climàtiques, que, moderada per la Virgínia Domingo (projecte EYES) va comptar amb la presència de l’Albert Camps, regidor de Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Granollers, en Jaume Casacuberta, cap de servei de participació i responsable de joventut del mateix ajuntament, i la Cristina Bajet, consultora de l’Associació Ecoserveis. La taula va voler posar en coneixement les iniciatives locals i internacionals d’èxit en participació juvenil, en l’àmbit de la crisi climàtica, i el seu encaix a Granollers. Entre d’altres qüestions, es va debatre sobre el rol dels joves des del mateix disseny i creació d’aquestes estructures de participació i de les accions propositives que se’n deriven i que poden tenir incidència en les polítiques municipals.

Finalment dues activitats més van tancar la jornada de dissabte: en primer lloc, el taller Belleza eco-friendl, a càrrec de la Marta Recio, una de les joves del grup d’acció pel clima de l’EYES, qui també compta amb molts seguidors a Instagram des del compte @elneceserdemarta. El taller va oferir interessants trucs per cuidar el cos de forma coherent amb la preservació del medi ambient.

Va concloure la primera jornada del festivalel concert del duo musical Llum d’Oli (@llumdoliduo), que tot i centrar-se en la música, va estar ple de sorpreses en aquesta experiència que ja havien provat en concerts anteriors. L’Elena Oliver, veu i percussió del duet, també és membre del grup d’acció pel clima del projecte EYES.

 

Jornada 2

 

Diumenge 15 va ser una jornada una mica més curta, i on van haver-hi dues xerrades i altres activitats que ara detallarem.

La primera de les xerrades, Llavors violetes per a canviar el món, la van dur a terme quatre persones compromeses amb l’ecofeminisme, fent un repàs per la història del moviment i les seves principals veus. Concretament vam escoltar, en aquest ordre, a la Candi de la Torre, de La Banda Sorora, la Laura Lara del col.lectiu Eclipsades, la Sara Cuentas, periodista freelance, i la Laura Martínez de l’Associació Mirall.

Seguidament torn de nou per la Maliha Chohan, amb la xerrada El canvi climàtic i les seves problemàtiques. Coneix més factors que desconeixies sobre el canvi climàtic.

Encarant la segona part del matí, i abans del sorteig d’iniciatives sostenibles, vam poder escoltar dos podcast emesos per @RàdioGranollers l’any 2012, amb la participació de La Magrana Vallesana, sobre aperitius ecològics i de tardor. Els podcasts van ser presentants per Alexia de Udaeta i Josep Canudes, com a representants de la Taula d’Emergència Climàtica, creada a Granollers aquest 2020.

Finalment, abans d’acomiadar aquesta primera edició de l’ECOFest, la Susanna i la Judith van llegir algunes de les propostes i recomanacions que el grup de joves de l’EYES han anat elaborant al llarg d’aquests dos anys de projecte per tal d’encarar l’emergència climàtica al municipi de Granollers. Les propostes van ser presentades a l’Alcalde de Granollers, Ilm. Sr. Josep Mayoral, qui va assenyalar la importància del rol del jovent en la planificació climàtica no només a la ciutat, sinó a escala global, i va agrair-los la seva participació tan en el marc del projecte EYES com en el festival ECOfest.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Després d’acceptar la proposta que l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, ha fet als joves regidors i regidores que aquest curs formen part del Consell dels Infants de Mollet del Vallès (CIM), a partir d’avui començaran a treballar per contribuir a minvar els efectes de l’emergència climàtica

Reportatge
COP28. Un reportatge d'UNICEF

Com conscienciar els nens i nenes amb esperança i optimisme.

Article

Verificat i el CREAF entrenaran professorat i adolescents en desmuntar mites falsos sobre canvi climàtic

Butlletí