La contaminació de l’aire costa gairebé 1.300 euros a l’any a cada barceloní

Font: Betevé

22/10/2020 - 10:34

Segons un informe recent de l’Aliança Europea de la Salut Pública, amb dades del 2018, Barcelona és la dissetena ciutat europea amb més costos socials i indirectes associats a la contaminació de l’aire amb més de 2.000 milions d’euros, una xifra que representa el 4 % del PIB de la ciutat i que equival a 1.256 euros a l’any per cada barceloní.

La més cara en àmbit estatal

Segons l’estudi, Barcelona és la segona ciutat de l’estat amb un major cost derivat de la contaminació de l’aire, només superada per Madrid per més de 1.000 milions d’euros. Aquestes xifres ascendeixen fins a un total de 2.020 milions d’euros anuals a Barcelona i fins a 3.383 milions a Madrid.

Ara bé, si aquestes xifres es comptabilitzen per nombre d’habitants, els papers canvien totalment. És en aquests casos en què Barcelona encapçala la llista, seguida per Guadalajara amb un cost de 1.183 euros l’any per habitant i de Madrid amb 1.069 euros per resident.

 

El cost a la resta d’Europa

Si allunyem la mirada i es compara aquesta inversió econòmica respecte d’altres ciutats europees, la llista comença per Londres (11.380 milions d’euros a l’any), seguida per Bucarest (6.350 milions) i Berlín (5.340 milions). Segons l’estudi, la mida de les ciutats té una incidència directa en els costos, de manera que els 25 municipis amb pèrdues més grans són localitats amb més d’un milió d’habitants.

Entre aquests costos n’hi ha que estan directament relacionats amb la salut, com les admissions a hospitals o tractaments per malaltia pulmonar obstructiva crònica, entre altres malalties associades a la contaminació. L’anàlisi també quantifica l’impacte indirecte de la pol·lució, per exemple, amb la reducció de l’esperança de vida o els dies de feina perduts. Només cal posar sobre la taula la greu xifra de més de 400.000 morts prematures a l’any a la Unió Europea o que la pol·lució causa prop del 7 % de les morts naturals que hi ha cada any a Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Els entorns escolars amb més trànsit generen més problemes respiratoris als nens i problemes en l’aprenentatge. És per això, que el grup de salut mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria demana pacificar els entorns escolars i reduir al màxim l’exposició dels nens a la contaminació.

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Butlletí