Un carril per a vianants i bicicletes unirà el nucli urbà de Vilafranca seguint l’avinguda Tarragona fins al límit del terme de Santa Margarida i els Monjos

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès

13/10/2020 - 13:00

Les obres està previst que s’iniciïn a principis de 2021 i a final d’any estiguin acabades.

L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pels regidors d'Urbanisme, Francisco Romero, i de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, ha presentat el projecte de carril-bici que farà un recorregut des de la rotonda de la cruïlla de l'avinguda de Tarragona amb l'avinguda del Vendrell, fins a la depuradora d'aigües residuals, al límit del terme municipal amb Santa Margarida i els Monjos. Francisco Romero ha explicat que aquest és un projecte en el que s'hi està treballant des de fa anys i per al qual s'ha aconseguit una bona part de finançament extern a l'Ajuntament. El projecte, amb un pressupost global de 1.640.000€, s'ha dividit en dos trams. El 1r, anomenat 1-3 i amb un pressupost d'1.249.000€, compta amb una subvenció del 73% del pla de polígons de la Diputació de Barcelona. El 2 tram, anomenat 4, té un pressupost de 391.000€ que està finançant amb un 30% pels fons europeus FEDER. 

El primer tram té una longitud d'uns 2 km, abasta des de l'avinguda del Vendrell fins a l'Hotel Air Penedès, i té un termini d'execució d'obres de 10 mesos, mentre que el segon són uns 400m amb un termini de 6 mesos i va des de l'Hotel Air Penedès fins a la depuradora. L'execució dels treballs pot ser simultània en els dos trams. El regidor d'Urbanisme ha explicat que el projecte preveu un carril segregat de la resta del vial i amb paviment diferenciat, el manteniment de l'arbrat existent i enllumenat tipus led. El projecte contempla superar amb seguretat les dues vies d'altes capacitats existents, la variant de la N-340 i l'Autopista AP7. “En el primer cas s'aprofitarà el túnel existent al c/ Calafell i el segon cas es farà un túnel soterrat a la rotonda de sortida de l'autopista a l'alçada de la depuradora. També es preveu la creació d'una àrea de descans”, ha detallat Romero, que ha anunciat que l'Ajuntament dels Monjos també té en marxa el projecte per unir aquest carril-bici fins al seu nucli urbà a partir del seu terme municipal. 

El regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, ha destacat la transversalitat del projecte, que vincula urbanisme, medi ambient, mobilitat i promoció econòmica i l'aposta per la mobilitat sostenible que suposa “crear una connexió segura per a vianants i bicicletes des del nucli urbà fins al Centre Àgora passant per 5 polígons industrials, 4 de Vilafranca i un d'Olèrdola, amb un volum d'unes 200 empreses i uns 2.000 treballadors”. Montfort ha afirmat que només que un 10% dels 4.000 desplaçament que hi ha cap aquests polígons entre Vilafranca i els Monjos fossin en bicicleta, s'evitaria emetre 30 tones de C02 a l'atmosfera cada any. El regidor també n'ha ressaltat la millora de l'accessibilitat que suposarà el projecte per a les empreses amb façana a l'avinguda de Tarragona, allargant el teixit comercial de la ciutat.

Àmplia xarxa de carrils-bici
Al seu torn, l'alcalde Pere Regull també ha destacat del projecte l'aposta per la mobilitat sostenible que “evitarà haver d'agafar el cotxe a molts treballadors” i per la modernització dels polígons industrials, que és fonamental “per lluitar contra la marxa d'empreses que estem vivint”. L'alcalde també ha incidit en el canvi d'imatge que suposarà per a una de les entrades a Vilafranca. “Serà un espai humanitzat i amb vida i una millora visual evident”, ha comentat.
Pere Regull ha ressaltat, finalment, la xarxa de carrils-bici i d'itineraris per a vianants dels quals ja es pot gaudir a Vilafranca com el que va cap a Moja o el camí del Vi i que serà ampliada en els propers anys amb els que estan previstos fins a les poblacions veïnes dels Monjos i de les Cabanyes.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La reforma de la via Laietana de Barcelona s’ha adaptat a partir dels usos que la ciutadania li ha donat al carrer en aquest últim any. Oferirà més espai al vianant, la bicicleta i el transport públic i afavorirà el comerç local.

Article

La nova Llei de canvi climàtic i transició energètica del Govern espanyol obligarà totes les ciutats del país de més de 50.000 habitants a establir zones de baixes emissions urbanes. En total, 148 ciutats espanyoles hauran d’implantar aquesta mesura abans del 2023. Aquesta mesura representarà una millora de la qualitat de vida per als 24 milions de persones que avui respiren aire contaminat, el 52% de la població espanyola.

Article

Actualment, Barcelona compta amb 113 espais de subministrament elèctric amb 896 punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Una nova regulació municipal, pionera a l'Estat, te l'objectiu de multiplicar per sis aquests espais en els pròxims deu anys per promoure una mobilitat més sostenible i menys contaminant. Per fer-ho possible, s'ubicaran diferents instal·lacions per la recàrrega o intercanvi de bateries elèctriques en aparcaments en calçada i soterrats, centres comercials, benzineres, tallers o concessionaris d'automòbils.

Butlletí