Vies verdes per fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible

16/11/2023 - 09:00

Impuls de les vies verdes des de les administracions catalanes per fomentar la mobilitat sostenible

A Catalunya, diferents administracions estan impulsant projectes de vies verdes i rutes pedalables amb la intenció de crear una xarxa que fomenti la mobilitat sostenible i el turisme de proximitat. Aquestes infraestructures, si es realitzen sense l’adequada planificació, poden produir una sèrie d’impactes negatius sobre el medi. Per aquest motiu la Generalitat de Catalunya ha publicat la Guia de criteris ambientals en els projectes de vies verdes, amb l’objectiu de definir un conjunt de criteris per minimitzar els impactes durant el disseny, l’execució i l’ús d’aquestes vies.

Aquests criteris s'han agrupat en quatre grans àmbits que corresponen a les diferents fases d’un projecte i es poden utilitzar com a guia per les administracions i altres entitats interessades a implementar una infraestructura d’aquest tipus. També s'inclou una llista de control per fer un seguiment de l'aplicació dels criteris.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona fa temps que aposta per una mobilitat més sostenible i saludable i treballa per fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual. La ciutat disposa d’una àmplia infraestructura ciclista, incloent-hi una extensa xarxa de carrils bici, carrers 30 i carrers de prioritat invertida. Cal destacar la Ronda Verda, un circuit senyalitzat de camins i carrils bici d’aproximadament 72 quilòmetres que travessa els principals espais naturals del Barcelonès. Aquest itinerari forma un corredor verd que connecta parcs urbans, equipaments i zones naturals.

Una altra iniciativa destacable és la xarxa d’“Edificis Amics de la Bici”. En el marc del projecte “A la feina BICIA’t” del Programa Ajuntament +  Sostenible per tal de fomentar l’ús de la bicicleta entre els treballadors i treballadores, aquesta certificació pròpia de l’Ajuntament garanteix una bona accessibilitat i senyalització per arribar fins a l’edifici en bicicleta, aparcaments interiors o tancats per a bicicletes, serveis complementaris per als ciclistes, i l’impuls de polítiques de promoció de la bicicleta a la feina. Es poden consultar els requisits de la certificació i el mapa dels edificis municipals certificats al web del Programa Ajuntament + Sostenible. 

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Article

BSM es proposa reduir un 40% els desplaçaments en vehicle motoritzat amb el Pla de Desplaçament d’Empresa

Article

La Universitat de Barcelona promou la mobilitat sostenible entre els seus treballadors i treballadores durant els desplaçaments laborals, gràcies a la Flota UBici, una iniciativa reconeguda com a una de les Bones idees per canviar el món de 2022. Voleu conèixer tots els detalls?

Butlletí