Onze escoles de Barcelona convertides en refugis climàtics

Font: Ajuntament de Barcelona

05/10/2020 - 13:43

L’adaptació d’aquests centres educatius amb mesures per ajudar a combatre la calor contribueixen a la construcció d’una ciutat resilient davant l’emergència climàtica. La construcció d’aquests refugis climàtics s’ha fet amb la col·laboració d’administracions, entitats i escoles i permetrà que l’alumnat i la resta de la població (fora del període lectiu) en puguin fer ús.

Les actuacions que s’han fet en aquests centres giren al voltant de tres eixos:

 • Actuacions blaves: incorporació de punts d’aigua, com fonts o espais singulars de joc i manipulació d’aigua.
 • Actuacions verdes: augment d’espais verds, millora de la vegetació i creació de zones d’ombra amb murs verds, més espai per a jardins, arbres o tanques i pèrgoles verdes.
 • Actuacions grises: adaptació dels edificis per millorar-ne l’aïllament, amb cobertes, tendals, proteccions a les façanes o ventilació creuada.

Això ha permès recuperar uns 1.000 metres quadrats de sòl natural amb vegetació als patis, i s’han creat 2.213 metres quadrats de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més, s’han plantat 74 arbres i s’han instal·lat 26 nous punts d’aigua.

Les escoles on s’ha actuat són:

 • Escola Cervantes, a Ciutat Vella
 • Escola Els Llorers, a l’Eixample
 • Escola Ramon Casas, a Sants-Montjuïc
 • Escola Ítaca, a les Corts
 • Escola Poeta Foix, a Sarrià – Sant Gervasi
 • Escola Rius i Taulet, a Gràcia
 • Escola Font d’en Fargas, a Horta-Guinardó
 • Institut Escola Antaviana, a Nou Barris
 • Escola Can Fabra, a Sant Andreu
 • Escola Poblenou, a Sant Martí
 • Escola Vila Olímpica, a Sant Martí

La inversió total del projecte ha estat de 5 milions d’euros, amb finançament rebut del projecte Urban Innovation Action, que n’ha cobert el 80% del cost. A partir d’ara es farà un seguiment d’aquests refugis per veure quin impacte tenen en la salut i les condicions ambientals.

Més actuacions en centres escolars per adaptar-se a l’emergència climàtica

Amb el compromís de dedicar en els propers anys com a mínim el 25% de la inversió municipal en reformes escolars per a actuacions que adaptin els centres educatius a l’emergència climàtica, aquest estiu s’han fet obres de reforma i millora relacionades amb l’emergència climàtica en 56 centres, amb una inversió de 3.674.465,26 euros.

Les reformes dutes a terme impliquen actuacions per millorar l’eficiència energètica i el comfort tèrmic, la instal·lació de plaques fotovoltaiques o actuacions integrals en patis.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte continua el compromís municipal per promoure la cohesió social i la implicació dels joves amb la transició energètica del projecte EYES Erasmus + dels anys 2019 i 2020, i va més enllà incloent els col·lectius amb risc d’excusió digital.

Article

El Sant Cugat 2030 amb desplaçaments sostenibles i saludables, agricultura ecològica i de proximitat i xarxa d’espais verds urbans i espais naturals està més a prop. L’Ajuntament portarà a aprovació al ple de març el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, el full de ruta de les polítiques municipals en emergència climàtica que es desenvoluparan a la ciutat fins al 2024. Es tracta d’un paquet de 63 accions que aplanaran el camí cap aquest Sant Cugat del futur amb un 55% menys de CO2 el 2030.

 
Article
Instal·lació a Argentona

Instal·lació a Argentona

Vilassar de Dalt, Argentona, Sant Fruitós de Bages, Santa Margarida de Montbui, Sant Martí Sarroca i Figaró-Montmany ja escalfen alguns dels seus equipaments municipals amb estella forestal, estalviant així consum de combustibles fòssils com el gas natural o el propà.

Butlletí