Prova pilot a Olot per millorar l'eficiència energètica d'habitatges de famílies vulnerables

Font: Món Planeta

20/08/2020 - 11:11

Olot impulsa una prova pilot per millorar l'eficiència energètica d'habitatges on hi viuen famílies vulnerables i ajudar-los amb les reformes. El programa, que està dotat amb 90.000 euros, forma part del projecte HolaDomus i preveu arribar a una quinzena de llars. Un cop seleccionades les famílies, que poden ser propietàries o llogaters de l'habitatge, s'estudiarà les millores a fer i se subvencionarà entre el 50% i el 75% del cost dels treballs.

El programa, a més, també inclou el seguiment clínic per monitoritzar la seva salut i benestar que anirà a càrrec de professionals de l'hospital d'Olot. El ple municipal d'aquest dijous ha aprovat la documentació i els convenis del programa que començarà el darrer trimestre de l'any.

Reduir el nombre de famílies vulnerables que pateixen pobresa energètica i dotar de solucions i eines per millorar l'eficiència energètica dels seus habitatges són els principals objectius del programa que impulsa l'Ajuntament d'Olot, juntament amb l'hospital de la ciutat i la Fundació Europace. Es tracta d'una prova pilot que s'emmarca en el projecte HolaDomus que s'està desenvolupant des del 2019. "El que es vol no és només a ajudar a les famílies que surtin de la situació de vulnerabilitat sinó analitzar com evolucionen els indicadors de confort energètic i de salut", ha assenyalat el regidor d'Habitatge, Jordi Güell. En aquest sentit, ha explicat que no hi ha estudis que relacionin l'eficiència energètica i la salut de les persones però que és evident que mancances com ara humitats poden ocasionar malalties respiratòries o al·lèrgies. Professionals de l'hospital d'Olot s'encarregaran de monitoritzar les famílies que participin en l'estudi i, al cap d'un any i mig, es veurà en quins àmbits han millorat després de les reformes. Es farà un protocol clínic i un estudi mèdic amb totes les dades recollides. Des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa també es farà un seguiment i s'estudiarà cas per cas per millorar la la inserció de les persones perquè deixin de ser vulnerables.

El programa pilot HolaDomus, inscrit en el projecte europeu Europace, va començar a desplegar-se a finals del 2019. Fins al febrer d'enguany havia rebut una setantena de consultes de propietaris propietaris interessats en millorar l'eficiència energètica de les llars, reduir les factures de serveis bàsics i lluitar contra el canvi climàtic per reduir les emissions de CO2. I es van tramitar catorze projectes de rehabilitació. El programa també ofereix assessorament per trobar el finançament més adequat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament d'Olot posa en marxa el programa pioner a Europa HolaDomus que servirà perquè els olotins puguin millorar l'eficiència energètica dels seus habitatges a partir d'un finançament just. Les condicions per acollir-se en aquest programa és que la reforma tingui un cost d'entre 5.000 i 100.000 euros. L'Ajuntament ofereix uns interessos fixes amb una amortització de màxim 20 anys.

Article
@Becquel

@Becquel

Els veïns i veïnes de l’EMD han instal·lat 70 plaques solars en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40 MWh, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals

Article

A més de l'oferta de serveis com a tal – el projecte de dinamització, la programació d'activitats i els horaris d'obertura - es valorava també alguns aspectes ambientals com l'ús de paper 100% reciclat i la creació d'un mercat d'intercanvi de roba i material esportiu de segona ma.

Butlletí