El TSJC descarta suspendre la zona de baixes emissions a Barcelona

Font: Betevé

31/07/2020 - 10:21

El jutge posa la protecció de la salut per davant de l'interès particular de les dues entitats que van demanar mesures cautelars

Primer aval de la justícia a la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat les mesures cautelars que van demanar la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries i la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers per ajornar l’entrada en vigor de les multes de la ZBE. Les dues entitats van presentar un recurs contra l’ordenança municipal que va aprovar el ple a finals del 2019.

La Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries considera que la ZBE genera “perjudicis d’impossible reparació”. En l’auto, el jutge diu que no s’han provat i que “no té cap base” al·legar que milers de famílies quedarien arruïnades. Per tot plegat, desestima el recurs “prevalent l’interès general que exigeix la protecció de la salut i el medi ambient”.

Per la seva banda, l’altra entitat va al·legar que la ZBE és irracional perquè distingeix els vehicles contaminants dels que no ho són pel que fa a la data de matriculació i no en l’emissió de gasos. Per això, considera que “comporta un perill i genera un dany irreparable” a ciutadans i empreses de transport col·lectiu. El jutge admet que la ZBE pot causar danys significatius en alguns sectors, però afirma que posposar-la “compromet el dret a la salut i al medi ambient”.

Les primeres multes, el 15 de setembre

L’aval de la justícia arriba poques setmanes abans que es comencin a multar els vehicles contaminants que se saltin les restriccions de la ZBE. Les sancions arribaran el 15 de setembre només per a cotxes i motos particulars. Les furgonetes, camions i autocars tenen una moratòria fins a l’abril del 2021. La intenció inicial era imposar les primeres sancions l’1 d’abril, però l’estat d’alarma pel coronavirus va deixar en punt mort la mesura.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha comprat vuit autobusos d’hidrogen “d’emissió zero”, segons ha informat la companyia. Els vehicles, que tenen un cost de 6,4 milions d’euros, es posaran en servei a principis del 2022.

Notícia
Jordi Garcia @LocalPres

Jordi Garcia @LocalPres

Una edició per streaming amb fira virtual, activitats i networking. Encara us hi podeu inscriure i podreu seguir l'emissió en directe des de la mateixa pàgina web congresacusti.cat el dies 14 i 15 d'octubre.

Entrevista

ConBici és l'entitat de referència a Espanya per a la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport habitual, segur i sostenible. Reuneix 65 associacions i col·lectius de ciclistes de tota Espanya. Hem volgut parlar amb la seva coordinadora Laura Vergara per tenir la visió en el context post-COVID dels que representen i defensen davant entitats públiques i privades els drets i els interessos de les persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport o de lleure, per tal d'aconseguir implementar mesures, normatives, infraestructures i tot allò que fomenti la cultura de la bicicleta.

Butlletí