Barcelona planifica el clavegueram per controlar les pluges torrencials de cara al 2100

Font: CCMA

04/08/2020 - 11:11

L'Ajuntament elabora un pla que preveu una inversió de 1.400 milions en 80 anys per construir dipòsits d'aigües pluvials, clavegueres i instal·lar paviments drenants

L'Ajuntament de Barcelona preveu ampliar la xarxa de clavegueram i els dipòsits d'aigües pluvials per fer front a l'augment de les pluges torrencials.

Aquesta intenció s'ha concretat en el nou Pla Director Integral de Sanejament, que preveu que aquestes pluges seran un 17% més freqüents en els pròxims anys.

El pla és ambiciós: planteja una planificació a 80 anys vista, fins al 2100, amb una inversió de 1.400 milions d'euros, a un ritme d'uns 175 cada 10 anys.

Autobusos i taxis en un carrer de Barcelona completament inundat

 

84 milions en 6 anys

En els pròxims 6 anys està previst invertir 84 milions en les obres més urgents, com el desdoblament del gran interceptor de la Diagonal per protegir la part baixa de Gràcia i la zona dels carrers Bailèn i Girona.

Aquesta obra i altres també permetran millorar el drenatge per evitar les inundacions al Raval, el Poble-sec i l'Esquerra de l'Eixample.

Segons Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el pla està pensat per fer front al canvi climàtic: "Quan pensem en canvi climàtic hem de saber que hi ha canvis que han vingut per quedar-se, que hi ha situacions que ja seran irreversibles, i per tant ens hi haurem d'adaptar, ser més resilients, i un dels projectes cabdals serà el redimensionament que té a veure amb les pluges torrencials."

Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona

 

 

 

La novetat: paviments drenants

Badia destaca que aquest pla és el primer que incorpora les previsions sobre canvi climàtic, i també que una de les novetats serà l'aposta pels paviments drenants, que xuclen l'aigua de pluja: "El que volem és tenir controlades al 100% les pluges torrencials més freqüents, les que es produeixen cada 10 anys, i que l'afectació per als veïns i el medi sigui la mínima possible."

Badia ha assegurat que actualment el cost per a la ciutat d'aquestes pluges puja és any d'uns 100 milions d'euros, i el que es vol és reduir aquesta xifra fins als 20 milions.

 

Dipòsits pluvials i clavegueres

El pla preveu construir 50 dipòsits per recollir aigües pluvials quan hi ha pluges fortes, que s'afegiran a la xarxa d'una dotzena construïts fa anys en llocs estratègics. I també l'ampliació de la xarxa de clavegueram en uns 200 quilòmetres més.

Clavegueres de Barcelona (CCMA)

 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Notícia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. 

Butlletí