Barcelona planifica el clavegueram per controlar les pluges torrencials de cara al 2100

Font: CCMA

04/08/2020 - 11:11

L'Ajuntament elabora un pla que preveu una inversió de 1.400 milions en 80 anys per construir dipòsits d'aigües pluvials, clavegueres i instal·lar paviments drenants

L'Ajuntament de Barcelona preveu ampliar la xarxa de clavegueram i els dipòsits d'aigües pluvials per fer front a l'augment de les pluges torrencials.

Aquesta intenció s'ha concretat en el nou Pla Director Integral de Sanejament, que preveu que aquestes pluges seran un 17% més freqüents en els pròxims anys.

El pla és ambiciós: planteja una planificació a 80 anys vista, fins al 2100, amb una inversió de 1.400 milions d'euros, a un ritme d'uns 175 cada 10 anys.

Autobusos i taxis en un carrer de Barcelona completament inundat

 

84 milions en 6 anys

En els pròxims 6 anys està previst invertir 84 milions en les obres més urgents, com el desdoblament del gran interceptor de la Diagonal per protegir la part baixa de Gràcia i la zona dels carrers Bailèn i Girona.

Aquesta obra i altres també permetran millorar el drenatge per evitar les inundacions al Raval, el Poble-sec i l'Esquerra de l'Eixample.

Segons Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el pla està pensat per fer front al canvi climàtic: "Quan pensem en canvi climàtic hem de saber que hi ha canvis que han vingut per quedar-se, que hi ha situacions que ja seran irreversibles, i per tant ens hi haurem d'adaptar, ser més resilients, i un dels projectes cabdals serà el redimensionament que té a veure amb les pluges torrencials."

Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona

 

 

 

La novetat: paviments drenants

Badia destaca que aquest pla és el primer que incorpora les previsions sobre canvi climàtic, i també que una de les novetats serà l'aposta pels paviments drenants, que xuclen l'aigua de pluja: "El que volem és tenir controlades al 100% les pluges torrencials més freqüents, les que es produeixen cada 10 anys, i que l'afectació per als veïns i el medi sigui la mínima possible."

Badia ha assegurat que actualment el cost per a la ciutat d'aquestes pluges puja és any d'uns 100 milions d'euros, i el que es vol és reduir aquesta xifra fins als 20 milions.

 

Dipòsits pluvials i clavegueres

El pla preveu construir 50 dipòsits per recollir aigües pluvials quan hi ha pluges fortes, que s'afegiran a la xarxa d'una dotzena construïts fa anys en llocs estratègics. I també l'ampliació de la xarxa de clavegueram en uns 200 quilòmetres més.

Clavegueres de Barcelona (CCMA)

 

Relacionats

Acte
08/06/2020
Notícia

El temporal va provocar greus danys a la línia de costa i a les infraestructures turístiques i de comunicació terrestre i marítima, va afectar els ecosistemes marins i va aturar l'activitat pesquera.

Opinió

Com en el cas de la COVID-19, en la gestió de l'aigua i dels impactes associats al canvi climàtic, ens veurem abocats a la gestió de la crisi (sequeres i inundacions cada vegada més intenses i freqüents), si no som capaços d'avançar cap a la gestió de riscos i oportunitats.

Butlletí