L’Ajuntament de Manresa instal·la una xarxa de calor alimentada amb biomassa per a diversos equipaments del barri de La Balconada

Font: Ajuntament de Manresa

23/06/2020 - 09:55

Amb l’objectiu de potenciar un consum energètic més sostenible, s’ha decidit instal·lar una caldera de 300 kW, que cremarà estella provinent d’explotacions forestals de proximitat, i que substituirà el consum de combustibles fòssils. El pressupost de l’obra ha estat de 305.805,28 euros, IVA inclòs, un import que ha finançat en un 50% la Diputació de Barcelona. Tenint en compte que l’estalvi previst és de 17.330 euros anuals, la inversió realitzada s’amortitzarà en poc menys de 15 anys.

L’Ajuntament de Manresa ja ha finalitzat la construcció d’una xarxa de calor alimentada amb biomassa que servirà per escalfar l’escola Serra i Húnter, els vestidors del camp de futbol del barri de la Balconada i dos locals municipals del barri: el centre obert i la llar d’avis. La biomassa és matèria orgànica d’origen vegetal, que pot ser utilitzada com a font de combustible i, per tant, es tracta d’una font d’energia renovable. Té un balanç de CO2 neutre, una petjada ecològica reduïda i, a més, possibilita una gestió sostenible de les masses forestals i la reducció de càrrega de combustible en els nostres boscos.

El projecte ha estat impulsat des de la regidoria de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa amb l’objectiu de potenciar un consum energètic més sostenible. S’ha decidit instal·lar una caldera de 300 kW, que cremarà estella provinent d’explotacions forestals de proximitat, i que substituirà el consum de combustibles fòssils (gas natural) amb què s’alimenten actualment aquests equipaments. El consum estimat de la nova instal·lació és de 408.773 kWh/any, fet que suposa un estalvi d’emissions d’aproximadament 83,4 tones de CO2 anuals.

La caldera de biomassa i la sitja d’emmagatzematge es troben allotjades en un petit edifici —d’una superfície útil de 52,5 metres quadrats— que s’ha instal·lat en una cantonada del pati de l’escola. La meitat de l’edifici consisteix en una sitja en superfície, d’un volum aproximat de 80 metres cúbics, que conté l’estella forestal i la trasllada, de forma automàtica, cap a la caldera, mitjançant un sistema de cargol sens fi. L’altra meitat, de 30 metres quadrats de superfície, constitueix la sala de màquines, i allotja una caldera Hargassner d’última generació, un vas d’expansió i un dipòsit d’inèrcia de 5.000 litres. 

Un cop escalfada, l’aigua s’envia cap als circuits de calefacció i d’aigua calenta sanitària de cada un dels equipaments, gràcies a la nova xarxa de conductes soterrats que uneix la sala de calderes amb l’escola (d’una longitud de 85 metres), amb els vestidors del camp de futbol (d’una longitud de 125 metres) i amb els altres dos locals.

El pressupost de l’obra, que inclou la construcció de l’edifici amb totes les seves instal·lacions (sitja, sala de màquines i nou sistema de distribució de l’aigua calenta), ha estat de 305.805,28  euros, IVA inclòs, un import que ha finançat en un 50% la Diputació de Barcelona. Tenint en compte que l’estalvi previst és de 17.330 euros anuals, la inversió realitzada s’amortitzarà en poc menys de 15 anys.

Aquesta és una de les actuacions incloses dins el programa d'energies renovables per a la mitigació del canvi climàtic del Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima de Manresa (PAESC) per assolir els objectius de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle establerts al Pacte dels Alcaldes, al qual Manresa es va adherir el 21 d'Abril del 2016.

Properament, quan les fases de desescalada ho permetin, se’n farà una inauguració oficial en coordinació amb els equipaments alimentats per la xarxa de calor de biomassa.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Reus consolida la seva aposta per l'energia verda i incrementarà en un 33% el pressupost d'inversions destinat a projectes municipals d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Als 300.000 euros previstos inicialment, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi suma 100.000 més i arriba als 400.000 euros d'inversió per finançar nous projectes. L'aposta del consistori per les energies renovables permet, actualment, obtenir l'energia no contaminant equivalent a consum d'un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

Notícia

El projecte, liderat per la Diputació, donarà servei a la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà 24.000 euros l’any

Notícia

El Servei comarcal de biomassa forestal al Vallès Occidental engegat ara fa dos anys, el juliol de 2018. Des de llavors el servei ha mobilitzat 3.299,44 tones de fusta i ha subministrat 1.563,80 tones d’estella que equivalen al subministrament d’aproximadament més de 5 M de kW d’energia tèrmica. Amb tot, el Centre Logístic de Biomassa es troba ja per sobre del 50% de la seva capacitat de producció i comença una nova fase d’activitat amb noves adhesions al servei i un nou acord per la mobilització de 15.000 tones anuals de fusta.

Butlletí