Un estudi valora els serveis ecosistèmics de 200.000 arbres viaris de Barcelona

07/03/2020 - 08:00

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

L'arbrat viari és un component important de la infraestructura verda de les ciutats, proporcionant múltiples serveis ecosistèmics i, per tant, contribueix a la resiliència urbana, la sostenibilitat i la habitabilitat. Tot i així, l’accés a aquests beneficis pot mostrar una distribució desigual a través del teixit urbà, que pot comportar desigualtats socioambientals. Alguns estudis han analitzat les implicacions de la justícia distributiva dels patrons espacials dels arbres de carrer, però generalment sense quantificar la disposició dels serveis ecosistèmics associats.

Ara un estudi publicat a la revista Environmental Science and Policy per investigadors de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB) ha quantificat per primera vegada els serveis ecosistèmics prestats per cada un dels arbres de l'arbrat viari de Barcelona.

Aquesta investigació va estimar la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Els resultats suggereixen que l'arbrat viari pot tenir un paper redistributiu important en relació a la disposició local de regulació dels serveis ecosistèmics a causa de la distribució generalment desigual i d’altres components de l’infraestructura verda urbana com ara boscos urbans, parcs o jardins en ciutats compactes com Barcelona. A la llum d’aquestes troballes, es defensa que una planificació d’infraestructures verdes hauria de tenir en compte les implicacions distributives associades als avantatges dels arbres al viari.


Referència: Environ Sci Policy. 2019 Dec; 102: 54–64. PMCID: PMC6855261 PMID: 31798338

Under one canopy? Assessing the distributional environmental justice implications of street tree benefits in Barcelona

Francesc Baró,a,b,⁎ Amalia Calderón-Argelich,a Johannes Langemeyer,a,b and James J.T. Connollya,b


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona ha donat el tret de sortida del Pla Natura 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran una quarantena d'actuacions en els propers tres anys. S'inicia el procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes.

Article
Una iniciativa pionera que fomenta la protecció de les abelles al Parc Natural de Collserola

Ubicat al Parc Natural de la Serra de Collserola, el cementiri ha posat en marxa un projecte pedagògic únic al país per conscienciar sobre el paper clau d’aquests insectes en l’ecosistema i sobre la biodiversitat.

Les abelles són espècies pol·linitzadores molt importants per als ecosistemes, que en entorns urbans es troben fortament amenaçades per l’acció humana i la contaminació atmosfèrica

Article

Aquest mapa en línia que recull la flora i la fauna urbanes és una eina oberta a tothom per conèixer la biodiversitat de la ciutat, gaudir-ne i protegir-la. S’ha actualitzat i recull prop de 1.500 espècies d’arbres i plantes i 532 d’animals.

Butlletí