Finalitza la campanya de tardor de retirada de vegetació invasora a les platges metropolitanes

13/01/2020 - 14:17

L'objectiu últim és que aquests sistemes dunars, gràcies a una bona conservació, recuperin el seu estat natural, i que alhora sigui compabible la funció ambiental, la de l'ús ciutadà i la funció de protecció de les platges i de la primera línia costanera. 

El passat setembre i als municipis de Castelldefels, Gavà i Viladecans, va tenir lloc una primera retirada de Xanthium (una espècie que ja s'havia retirat en altres campanyes). En total se'n van retirar 300 kg.

Durant el mes de novembre, les tasques han continuat, centrades en la retirada de dues espècies que no s'havien retirat de manera intensa fins al desembre, Cenchrus incertus i Ambrosia coronopifolia. Les tasques es van iniciar al municipi de Castelldefels, a la platja de la Pineda, on era molt necessària aquesta intervenció, ja que hi havia una gran superfície dunar (7.500 m2) coberta pràcticament per ambrosia. També s'ha actuat al nord de la platja de Can Camins, al Prat de Llobregat. En total s'ha treballat sobre una superfície de 10.000 m2 i se n'han retirat pràcticament 1.100 kg. L'extracció es fa de manera totalment manual per no danyar ni la duna ni la vegetació original.

Posteriorment, per tal que aquesta gran superfície no quedi nua de vegetació i per d'ajudar que siguin les espècies dunars les que colonitzin aquests espais, s'està fent una plantació d'espècies de duna i de rereduna. Es tracta de sis espècies diferents que sumen un total de 2.000 unitats. D'aquesta manera, amb la plantació de més varietat d'espècies es pretén augmentar la biodiversitat vegetal en aquestes zones, on havia quedat molt empobrida. Les espècies plantades han estat:

  • Otanthus maritimus
  • Ononix natrix
  • Teucrium polium
  • Lotus creticu
  • Medicago marina
  • Ammophila arenaria

    Tancaments de les dunes

Una altra de les tasques que es realiza en temporada baixa és l'adaptació dels tancaments preexistents al creixement de les dunes.  En molts casos, sobretot en les zones en què l'amplada de sorra sense vegetació és més important, el creixement de la vegetació dunar sobrepassa els tancaments de protecció i avança cap a mar. És aleshores, i si l'amplada de la platja ho permet, que s'amplia la superfície protegida i s'ajusten les tanques de fusta a l'avançament estable de la vegetació. També s'aprofita per revisar els tancaments si el creixement en alçada del front dunar en alguns trams els va cobrint de sorra i queden a una alçada relativa inferior a la desitjable per fer la seva funció.


Aquestes són dues de les tasques que s'han dut a terme durant la tardor en dos trams del municipi de Gavà. L'objectiu últim és que aquests sistemes dunars, gràcies a una bona conservació, recuperin el seu estat natural, i que alhora sigui compabible la funció ambiental, la de l'ús ciutadà i la funció de protecció de les platges i de la primera línia costanera. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Aula Ambiental Bosc Turull creix. El bosc urbà —que treballa la biodiversitat i promou la sostenibilitat— ha guanyat 350 metres quadrats, que han permès construir una bassa naturalitzada que possibilitarà l’estudi d’un ecosistema aquàtic nou.

Article

S'ha plantat la primera llavor al nou hort urbà del terrat de l'Escola Francesc Macià, situada a tocar de la plaça d'Espanya. Alumnes de 4t de Primària i persones usuàries de la residència i centre de dia Tres Pins (Fundació Sanitària Sant Pere Claver) conrearan aquest hort vertical amb capacitat per a 560 plantes, el segon que s'instal·la en un edifici públic de Sants-Montjuïc.

Article

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Desenvolupament Urbà i Via Pública, i el Taller Baix Camp, posen en marxa aquesta setmana un sistema innovador per a la eliminació de les males herbes a partir de l’aplicació de vapor d’aigua a alta temperatura. La implantació del nou sistema, pioner a la demarcació, forma part de la planificació municipal per substituir els tractaments amb herbicides per mètodes més ecològics i ambientalment més sostenibles.

Butlletí