El món local davant l'emergència climàtica

27/09/2019 - 08:25
Presentació de l'Ajuntament de Granollers

Presentació de l'Ajuntament de Granollers

Entitats locals d'arreu del país donen suport a la Vaga pel Clima i exposen les mesures d'acció climàtica que preveuen adoptar per fer front a l'emergència.

 

A Granollers, front comú al canvi climàtic

Coincidint amb la setmana de mobilitzacions arreu del món en defensa del clima, impulsades pel moviment FridayForFuture s’han presentat les propostes que des de l’Ajuntament de Granollers s’estan portant a terme fer front al canvi climàtic. Unes actuacions que estan orientades al voltant de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Des del món local cal un compromís per avançar cap a un nou model que respecti el medi ambient, redueixi les desigualtats de tot tipus, promogui l’educació com a factor d’equitat i avanci cap a un model econòmic més just laboralment i eficient en l’ús dels recursos i en l’afectació al planeta.

La primera tinent d’alcalde, Alba Barnusell, ha explicat que «davant l’emergència climàtica actual a Granollers ho tenim clar, volem ser actors principals de la solució. Cal frenar el canvi climàtic amb una resposta i una implicació de la ciutat, de la ciutadania i de les institucions

Granollers sol·licita formar part de la Zona de Baixes Emissions

A partir de gener de 2020 entrarà en funcionament la Zona de Baixes Emissions em l’àmbit Rondes de Barcelona, una àrea de més de 95 Km2 que inclou Barcelona i els municipis circumdants a les rondes amb l’objectiu de reduir el trànsit dels vehicles més contaminants i amb això millorar la qualitat de l’aire (diòxid de nitrogen).

El regidor de Medi Ambient, Albert Camps, ha explicat que l’Ajuntament de Granollers ha traslladat al govern de la Generalitat que Granollers vol formar part de la Zona de Baixes Emissions. «Hem començat a treballar en l’estudi per definir i implantar una zona de baixes emissions a Granollers i, ho voldríem fer amb els municipis veïns de Canovelles, les Franqueses i la Roca del Vallès, amb qui formem un continu urbà.»

El regidor de Transició Energètica i Mobilitat, Juan Manuel Segovia, ha explicat que cal desplegar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que fomenta el transport públic, facilita els desplaçaments a peu i promou una xarxa ciclable. 

Notícia ampliada

 

L'Ajuntament de Sant Feliu s'adhereix a la mobilització mundial contra el canvi climàtic i anuncia mesures de xoc locals

L'Ajuntament ha convocat la ciutadania a una concentració a la porta de l'Ajuntament, el mateix divendres 27, a les 12 h, per fer la lectura del manifest contra el canvi climàtic i anunciar les mesures locals de xoc que es preveuen implantar a la ciutat. Entre aquestes mesures de xoc destaquen l'establiment del límit de velocitat en 30 km/h de manera genèrica a la ciutat amb el propòsit d'establir una zona de baixes emissions i la inversió a curt termini en producció i autoconsum públic d'electricitat.

Notícia ampliada

 

 

Vilanova i la Geltrú se suma a la Vaga Mundial pel Clima amb una concentració i la lectura d'un manifest

Amb la lectura del manifest de la Vaga Mundial pel Clima i una concentració a la plaça de la Vila a les 12h, on s'hi ha convidat a participar els centres educatius de VNG i la Coordinadora d'Entitats pel Clima, l'Ajuntament de la ciutat se suma aquest divendres a la Vaga Mundial pel Clima. Segons ha explicat la regidora d'Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, “serà un acte breu i senzill i per donar continuïtat a la feina que han fet les entitats aquesta setmana i convidar tothom a participar també a la manifestació que es farà a la tarda a Barcelona”.

Quant a la capacitat d'actuació que pot tenir l'Ajuntament envers el canvi climàtic, la titular de la Regidoria de Medi Ambient, s'ha referit a “les millores del nou contracte d'enllumenat públic, que contempla un estalvi anual del 50% en el consum elèctric; l'increment del reciclatge de residus, que actualment se situa en el 30% i es pretén que arribi al 60%, disminuint l'emissió de gasos d'efecte hivernacle; canviar el paradigma actual d'ús del cotxe a determinats indrets de la ciutat i impulsar accions de conscienciació en la ciutadania per tal que consumeixin productes de proximitat i de km0 alhora que es promou un consum més racional de productes animals”. Marta Jofra també ha parlat de promoure l'ús i instal·lació de sistemes d'energia renovables mitjançant les ordenances fiscals i de potenciar l'Agència Local de l'Energia.

Notícia ampliada

 

Santa Perpètua es mobilitza per denunciar l'emergència climàtica

El col·lectiu Vaga pel clima SPM ha organitzat el dijous 26 de setembre a les 19 hores una manifestació a Santa Perpètua amb motiu de la Setmana del Clima que finalitzarà aquest divendres amb la convocatòria d'una vaga mundial. El col·lectiu també ha portat a terme un taller de pancartes i durant aquesta setmana instal·la paradetes informatives de boicot al plàstic a diversos punts del municipi. Vaga pel clima SPM també té previst assistir divendres a la manifestació pel clima convocada a Barcelona. Vaga pel clima SPM fa una convocatòria aquest 27 de setembre, a les 17 hores a l'estació de la Llagosta per anar-hi junts en tren. La concentració es farà als jardinets de Gràcia.

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda dóna suport a ambdues convocatòries i ha anunciat que declararà l'estat d'emergència climàtica. 

Notícia ampliada

 

L'Ajuntament de Barberà del Vallès se suma a la Vaga Mundial pel Clima del 27 de setembre

Per aquest motiu, s'ha convocat a la ciutadania a participar en una aturada de 5 minuts a la plaça de la Vila que es realitzarà aquest divendres dia 27 de setembre a les 12 hores.

Cal esmentar que el Comitè unitari de treballadors i treballadores de l'Ajuntament també ha aprovat un manifest en relació al canvi climàtic i la transició energètica en el qual es proposen diferents mesures per afrontar l'emergència climàtica des del consistori, amb especial atenció al benestar i el bon desenvolupament del treball diari a l'Ajuntament.

L'Ajuntament de Barberà del Vallès va aprovar en Junta de Portaveus el 16 de gener de 2019 una moció per a la transició i el canvi de paradigma energètic en la qual es destacava que "els ajuntaments no poden mirar-s'ho passivament sinó que han de liderar la transició energètica".

Notícia ampliada

 

La Diputació de València aprova per consens declarar l'emergència climàtica

El primer ple de la legislatura en la Diputació de València ha evidenciat la voluntat de diàleg i entesa entre els sis grups que tenen representació parlamentària en la corporació provincial. Durant més de dos hores, l'equip de govern i l'oposició han repassat l'actualitat que afecta a la institució i han aprovat per consens la declaració d'emergència climàtica, així com instar a la Generalitat i el Govern central a aplicar la màxima celeritat en l'estimació de danys i concessió de les ajudes als afectats per la DANA.

En política mediambiental, la corporació reforçarà projectes com el Pacte d'Alcaldies, que actualment compta amb 225 municipis adherits a un pla que busca reduir les emissions de CO2 en més d'un 40% abans de 2030; continuarà apostant per les ajudes als ajuntaments per a adquirir cotxes elèctrics i també pels tallers escolars de conscienciació sobre esta emergència climàtica.

Notícia ampliada

 

I moltes més ciutats i pobles

Moltes més ciutats i pobles s'han adherit a la Vaga pel Clima com per exemple els ajuntaments de Cabrera de Mar - on divendres no es realitzarà la recollida de la fracció de resta per tal de conscienciar sobre la importància de la gestió que fem dels residus i es una moció de suport a la vaga -, Vacarisses, Sant Quirze del Vallès, Castellar del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Tiana, Sant Esteve Sesrovires, Moià, Polinyà, Esplugues de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Badalona, Santa Coloma de Gramanet, Rubí, El Prat de Llobregat, el Consell Comarcal del Maresme, La Llagosta, Viladecans, l'Ametlla del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Torrelles de Llobregat, Salou, Santa Coloma de Cervelló, Malgrat de Mar, La Seu d'Urgell, Gavà, El Vendrell i Parets del Vallès, entre molts més pobles i ciutats. 

 

 

 


Categories: 

Relacionats

Entrevista

Sara Cognuck és una de les coordinadores del moviment juvenil ambiental de Costa Rica i la seva portaveu per a entitats internacionals.

L’entrevistem arrel de la trobada de líder ambientals joves que organitza la Casa Amèrica a Barcelona.

Entrevista

Julieta Martínez, té 19 anys, és xilena. I és avui una de les líders joves d’acció contra l’emergència climàtica. El seu discurs i la seva capacitat de motivar és contundent. Denuncia que la crisi climàtica afecta les inequitats de gènere. Ha creat la Fundació “Tremendas”, que acull l’acadèmia “Climáticas”, un projecte que impulsa l’educació de nenes i adolescents de Llatinoamèrica i el Carib com a eina per combatre el canvi climàtic amb perspectiva de gènere i empoderar les dones com a agents de transformació social.

Opinió

“Pensar globalment, actuar localment”. Aquesta màxima ens anima a militar en l’autoresponsabilitat ambiental: una decisió personal i decidida a favor d’un canvi global i d’una acció local transformadora. Sense compromís és poc probable reeixir com a comunitat, especialment amb el repte d’adaptar-nos al nou escenari ambiental.

Butlletí