Per la inacció contra el Canvi Climàtic, el món està abocat a un augment de 3ºC

Font: El Tiempo i Nacions Unides

24/09/2019 - 08:30
Foto: Reuters

Foto: Reuters

Els experts de l'ONU vaticinen que, si no s'endureixen els plans per lluitar contra l'escalfament, el 2030 hi haurà el 10,7% més de gasos d'efecte hivernacle i 3ºC més que fa 150 anys

S'acaba el temps per salvar un clima benigne per a les futures generacions. Els actuals esforços dels governs mundials són insuficients per mitigar l'actual crisi climàtica. Les propostes dels governs en l'Acord de Paris el 2015 no superen l'examen dels experts de l'ONU.

Dies abans de la Cimera del Clima que organitza Nacions Unides a Nova York, va publicar-se l'informe 'The Heat Is On: Taking Stock of Global Climate Ambition', que conclou que gairebé tots els països de emeten més contaminació a l'atmosfera no estan complint els pactes per lluitar contra l'escalfament global .

Han intensificar els seus esforços si no volen que el 2030 augmenti l'efecte hivernacle un 10,7% per sobre dels nivells de 2016 d'aquests gasos, i la temperatura seria uns 3ºC més alta que fa 150 anys.

L'informe revela que aquest augment és el doble del que estableix pels governs en 2015 a París i entra en total contradicció respecte a la crida efectuada pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a favor d'aplicar retallades profunds per limitar l'escalfament global a 1,5 ºC. El Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i una delegació especial sobre aquest tema està mirant amb lupa les accions governamentals climàtiques.

 

Diferents compromisos en la lluita contra el canvi climàtic

L'informe de l'ONU indica que 112 països, els quals emeten el 53% de la contaminació ambiental mundial, s'han compromès a actualitzar els seus plans per lluitar contra l'escalfament global per a l'any 2020. D'aquest grup, 75 nacions augmentaran les restriccions en seus propers plans d'acció climàtica i els 37 restants només tenen intenció d'actualitzar els seus plans existents . Entre ells hi ha Espanya.

D'altra banda, 71 països, que representen el 21% de les emissions , i que inclouen la major part de les nacions desenvolupades, es manifesten de manera més ambigua. No tenen clar què faran.

Finalment, un total de 14 països entre ells Estats Units , que aporten el 26% de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle, han declarat que no tenen la intenció de revisar els seus plans actuals per lluitar contra l'escalfament global . No van a presentar nous compromisos en l'any 2020 a Londres.

Els experts de l'ONU adverteixen que, tot i que les accions ecologistes des de Paris s'han accelerat, queden lluny de la transformació necessària per limitar els impactes del canvi climàtic , i que no té precedents.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

Les emissions de CO₂ vinculades als combustibles fòssils del conjunt de la Unió Europea s'han reduït un 8%.

Notícia
Les temperatures globals s'han acostat al límit d'1,5 °C

El 2023 es confirma com l'any natural més càlid dels registres de dades de temperatura global que es remunten al 1850 

Butlletí