El canvi climàtic agreuja les onades de calor

Font: Betevé

27/06/2019 - 11:43

“Les onades no són efecte directe del canvi climàtic”. Així ho assegura el catedràtic de geografia i física de la Universitat de Barcelona (UB), Javier Martín Vide, que explica que fa temps que tenim onades de calor. Les últimes van ser l’agost de l’any passat i a principis de juliol del 2015. Per això, Martín Vide no relaciona directament les onades de calor amb l’escalfament global. Ara bé, alerta que cada vegada les onades tendeixen a ser “més freqüents, més duradores i més intenses, cosa que és coherent amb un planeta que progressivament es fa escalfant”.

El catedràtic remarca sobretot les altes temperatures a les quals podem arribar a les nits. Cada nit tindrem nits tropicals, però fins i tot tòrrides. L’any passat, per exemple, l’observatori del Raval va registrar més de 10 nits gairebé seguides en què la temperatura va superar els 25 graus.

Davant l’onada de calor, que ja ha fet activar l’alerta Procicat de calor, cal hidratar-se constantment, fer àpats lleugers, evitar fer exercici físic a les hores centrals del dia, buscar l’ombra, ventilar les cases de nit i no sortir al carrer als moments de més sol, sobretot en el cas dels nens petits i la gent gran.

L’onada augmenta la contaminació

A més de la mort prematura i l’augment del risc a patir malalties cardiovasculars i respiratòries, l’onada de calor afecta també la contaminació, ja que la radiació solar i les altes temperatures generen ozó. A més, augmenten les partícules en suspensió a l’aire perquè no fa vent i arriba una massa d’aire del Sàhara amb altres partícules contaminants.

Per això, Xavier Querol, professor d’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), remarca que cal reduir els gasos d’efecte hivernacle i els urbans “fent un bon consum energètic i utilitzant el transport públic”. Recomanacions que, remarca, cal complir durant tot l’any perquè quan arribin onades de calor, no hi hagi tants residus contaminats.


Relacionats

Notícia

Eixample Respira ha convocat una manifestació amb disfresses per reivindicar un aire net al voltant de les escoles, sobretot al districte de l'Eixample

Notícia

El 45% dels vehicles censats al Baix Empordà no poden entrar a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. A la comarca hi ha 128.773 vehicles registrats dels quals 57.523 no tenen distintiu. El parc mòbil elèctric no arriba a l'1%.

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Butlletí