Nou especial sobre el Decret 244/2019 d’Autoconsum Elèctric

27/05/2019 - 13:25

Per primera vegada a Espanya es disposa d’un marc legal, el nou Decret 244/2019, que vol promoure l’autoconsum elèctric com a part de l’estratègia de la transició energètica.

El nou marc impulsa el consumidor a prendre un paper actiu participant en la generació elèctrica. Un canvi estructural, que permet reduir la factura elèctrica i els costos del conjunt del sistema. Així doncs el RD 244/2019 aprovat el 5 d’abril,  significa un impuls sense precedents per desenvolupar l’autoconsum elèctric.

Entre els trets més rellevant del reia decret destaquem la simplificació dels processos administratius i tècnics per fer les instal·lacions d’autoconsum; la possibilitat de posar en valor els excedents de les instal·lacions, ja sigui a través de compensació o venda i la creació de la modalitat de l’autoconsum compartit, que obre la porta a comunitats locals energètiques.

A Sostenible hem volgut analitzar el valor real del nou decret, donar informació tècnica rellevant i de manera clara per als ciutadans que volen exercir el seu dret a participar del sistema elèctric. Però també analitzar quines són les opcions que tenen els Ajuntaments que han decidit aprofitar el nou marc per impulsar la transició energètica i donar-los recursos. Aquí us mostrem un breu vídeo sobre les prospectives de creixement de l’autoconsum segons els primers informes.

 

Per això hem parlat amb Pep Salas i Manel Romero que ens fan, en l’apartat Reflexió una anàlisi del que significa el nou decret i quines són les millores que encara cal impulsar  per garantir la transició energètica. Hem entrevistat Francesc de Sárraga, de la Diputació de Barcelona, Marta García de la cooperativa de serveis energètics Ecoserveis, Xavier Farriols, president del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i Alfons Pérez, de la Xarxa per la sobirania energètica, per tenir visions des d’angles diferents de la realitat que enriqueixin l’anàlisi.

També podreu accedir a diversos recursos, entre ells aquesta infografia interactiva que clarifica el decret.

L’especial es pot consultar aquí, o en aquest apartat en forma de butlletí.


Relacionats

Notícia

La II Jornada d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui reuneix centenars de persones interessades a entrar a formar part de La CEL de Caldes, la comunitat energètica local.

Notícia

Les primeres quatre instal·lacions es faran a l'Àrea Olímpica Municipal i els poliesportius de La Maurina, Sant Llorenç i Can Parellada

Notícia

L'Ajuntament d'Abrera redueix la despesa energètica instal·lant plaques solars en edificis municipals. El municipi reduirà més de 350 tones de CO₂ cada any amb l'energia fotovoltaica i una caldera de biomassa

Butlletí