L’exposició Som natura insta la societat catalana a implicar-se en la conservació de la biodiversitat

Font: Generalitat de Catalunya i Museu de Ciències Naturals de Barcelona

16/01/2019 - 16:44

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona estrenen una exposició per conscienciar sobre la importància de la biodiversitat i la necessitat d’aturar-ne la pèrdua a nivell global i a Catalunya. La mostra es podrà visitar fins a la propera tardor

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha estrenat una gran exposició sobre la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat a Catalunya. El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals han coproduït SOM NATURA, una mostra que vol remoure consciències al voltant de la necessitat de sumar esforços per aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la Natura que amenacen l’equilibri ecològic del planeta.

Els indicadors i seguiments científics sobre la biodiversitat revelen que estem assistint a un procés d’extinció d’espècies entre 1.000 i 10.000 vegades més ràpid que en cap altre període en la història del planeta Terra, el que ja s’anomena la Sisena Gran Extinció. A Catalunya, el càlcul de l’indicador Living Planet Index adaptat al territori català posa evidència una reducció d’un 22% de les poblacions de 258 espècies de vertebrats i invertebrats només en els darrers 14 anys. Aquestes dades que indiquen que, malgrat els grans avenços en les polítiques ambientals, la degradació dels ecosistemes i la pèrdua de biodiversitat continua.

L’exposició SOM NATURA té com objectiu conscienciar sobre aquesta realitat i la necessitat d’actuar per revertir-la. A través d’un recorregut molt sensorial, es volen fer aflorar totes les connexions que com espècie tenim amb la Natura i la nostra absoluta dependència a través de tots els serveis que ens proporciona de forma gratuïta i insubstituïble. 

L’exposició és una actuació prevista en l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030, aprovada pel Govern el juliol de 2018, el full de ruta de les polítiques de conservació de la Natura de la Generalitat.             

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i del comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, han inaugurat l’exposició.

La mostra s’organitza al voltant de set àmbits diferents:

  • Ets natura:  Tot i que la Terra es va formar fa 4.600 milions d’anys, les primeres restes de la nostra espècie, Homo Sapiens, són de fa 300.000 anys. La nostra activitat està provocant grans canvis que amenacen la nostra supervivència. Hem d’aconseguir aturar-los.
  • La xarxa de la vida: Aprofundeix en la interconnexió de totes les formes de vida.
  • La biodiversitat a Catalunya: Repassa la diversitat biològica del nostre territori, que cal conservar i cuidar.
  • Els límits d’un planeta únic: S’endinsa en els límits planetaris que no podem superar i les causes subjacents del canvi global, com són la crisis climàtica, l’extinció d'espècies, la disminució de la capa d'ozó o l’escassetat dels recursos hídrics.
  • Sentir la natura: Ofereix un descans en el recorregut per gaudir de la  visió de paisatges naturals que impressionen i que ens aporten recursos, així com salut i benestar.
  • Actuem: Incita els visitants a contribuir a la conservació de la Natura, mostrant diversos projectes que redueixen l’impacte negatiu sobre el planeta en diferents àmbits com l’agricultura, la ramaderia, els boscos, els rius, la pesca, els residus o la construcció.
  • Vols participar en projectes d’estudi de la biodiversitat?: Es convida a participar en un dels 90 projectes de ciència ciutadana per contribuir al coneixement de la biodiversitat que actualment té Catalunya.

 

Municipis: 

Relacionats

Article

Acord de l'Ajuntament de Barcelona amb Montcada i Reixac per protegir el Rec Comtal al seu pas per Nou Barris i el municipi del Vallès. L’impuls de diverses intervencions i la programació d’activitats permetrà preservar aquesta joia mediambiental i històrica.

Article

L’any 2020 ha estat un any especialment complicat a causa de la pandèmia de la COVID-19, i malgrat un context poc afavoridor de l’acció comunitària en salut, s’ha seguit treballant conjuntament per detectar les necessitats en salut derivades de la COVID-19 dels barris més desafavorits i dissenyar, implementar i avaluar programes per cobrir-les. Aquesta memòria presenta l’activitat realitzada durant el 2020 en els barris on està present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de l’estratègia de salut comunitària “Barcelona Salut als Barris” (BSaB).

Article

Les organitzacions de la Xarxa B+S Fundació Solidança, La taca d’oli/La Fàbrica i Back to Eco/Infinit Denim s'han unit per impulsar “Texans pel clima”, una campanya amb l’objectiu d’avançar cap a una economia més circular a través de la recollida de texans usats.

Butlletí