Recollides 58 tones de residus del litoral de les Illes Balears aquest estiu

Font: Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de les Illes Balears

11/11/2018 - 19:31

Les barques de neteja del litoral han recollit 58.089,57 kg de residus aquest estiu, des del 17 de maig fins al 30 de setembre: 3.158,18 kg al maig, 13.528,50 kg al juny, 15.117,16 kg al juliol, 13.359,11 kg a l’agost i 12.926,63 kg al setembre. Aquest servei, que presta l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), és únic a la Mediterrània i compta amb 30 embarcacions.


 Diàriament s’han retirat de mitjana 427,80 kg de residus de les costes de l’arxipèlag, predominantment plàstics (44,70 %), seguits de fustes (29,54 %) i vegetació (13,01 %), entre altres tipus; també s’han retirat restes d’elements orgànics.
 
Per illes, s’han recollit 34,11 tones de residus de la mar a Mallorca, 6,52 tones a Eivissa, 14,34 tones a Menorca i 3,11 tones a Formentera. A més, s’han atès 35 avisos, 20 de l’112 i Salvament Marítim, i 15 de particulars i institucions.
 
Les embarcacions també formen part del grup de treball d’observació i predicció d’arribada de grumers a les Illes Balears. Els patrons de les barques han constatat una presència normal de grumers a les zones de bany. Hi ha hagut més incidències en el mes de juliol, concretament de l’espècie Pelagia a Menorca i de rizòstoma a Mallorca. Quant a l’espècie caravel·la portuguesa, se n’han recollides 3 en total i se n’han visualitzades devers 12 ja a terra. A partir del mes de juliol han desaparegut.
 
Aquest servei, que presta l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), és únic a la Mediterrània i compta amb 30 embarcacions; enguany s’ha millorat amb la incorporació de 26 barques de tipus virot, 1 de semilitoral, amb presència a cada illa durant tot l’any per poder intervenir en vessaments a la mar i actuar en moments concrets en què s’acumuli brutor o per anar a zones de difícil accés terrestre.
 
En total, Mallorca disposa de 14 barques, Menorca i Eivissa en tenen 7 cadascuna i Formentera, 2. D’aquestes, 18 fan feina amb gas GLP i càrrega de bateria de serveis amb energia solar.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

El Govern de les Illes Balears promociona l’adéu a la moda dels plàstics amb una campanya desenfadada i vuitantera. ‘Passa del plàstic’ pretén traslladar a la ciutadania que el canvi de model és senzill i assequible

Article

Des del 20 de març estan prohibits els plàstics d’un sol ús als comerços de les Illes. Per afavorir-ne la reducció, s’ha posat en marxa la campanya ‘Mou-te pel Zero Plàstic a Menorca’. La primera passa és una aplicació mòbil, Go Zero Waste, que proposa reptes per anar canviant els nostres hàbits de consum per altres més sostenibles. Un projecte que inclou una forma innovadora d’introduir comportaments més sostenibles a la societat menorquina i ajudar al comerç local i de proximitat.

Notícia

L’Impost e turisme sostenible propicia la reutilització de 14.000 tones de roba a través d’una entitat que gestiona residus tèxtils.

Butlletí