Una nova visió del verd urbà per promoure la biodiversitat a les ciutats i pobles

21/02/2018 - 14:16

La gestió del verd a les ciutats i pobles és una pràctica que aporta beneficis remarcables, ja que  permeten una interacció molt propera i especial amb la natura i són un actiu bàsic a favor d’una vida urbana de qualitat. 

El reconeixement i promoció de la biodiversitat en l’entorn urbà és sovint l'única oportunitat de contacte dels ciutadans amb la natura i aporta uns beneficis ambientals i socials que són bàsics per a la millora de la qualitat de vida i el benestar a les ciutats i pobles.

La Diputació de Barcelona, juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona, sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzen un cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà de vuit sessions que comencen aquest divendres, 23 de febrer i s’allargaran fins al 12 de juny. El cicle té com a objectiu aprofundir en les pràctiques de disseny i gestió sostenible del verd a les ciutats per incorporar i incrementar la biodiversitat urbana i donar a conèixer experiències aplicables per part dels ens locals.

Dins d’aquestes vuit sessions es tractarà la biodiversitat urbana des d’un ampli ventall d’opcions i solucions possibles. Es parlarà d’una nova visió del verd urbà, d’actuacions en zones herbàcies i espais fluvials, dels elements necessaris per promoure la fauna o la necessitat d’educar i comunicar a la ciutadania sobre quina importància tenen els espais verds dins de les zones poblades.  A més, els assistents podran experimentar in situ els coneixements dels seminaris a través de visites de camp a diversos projectes municipals a Badalona, Sabadell, Mollet del Vallès, Barcelona, Viladecans i Cornellà de Llobregat

Des de la Diputació de Barcelona es dona suport als ens locals de la demarcació en la millora del verd urbà amb eines de planificació, gestió i comparació i incorporació de criteris per una gestió sostenible del verd. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona promou l'impuls de la infraestructura verda urbana, la naturalització i una gestió més sostenible i amb més beneficis per a la comunitat i per a sectors concrets amb sensibilitat als productes químics, i des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’aposta per una gestió basada en la conservació i el foment de la biodiversitat amb la implementació de solucions basades en la natura en la gestió dels parcs i platges metropolitanes.

Totes tres administracions són membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la qual disposa d’una comissió dedicada a la promoció de la biodiversitat urbana formada per una trentena de municipis en la qual s’ha posat de manifest la necessitat de compartir coneixement i experiències en aquest àmbit.

Importància dels espais verds per la biodiversitat urbana

La gestió del verd a les ciutats i pobles és una pràctica que aporta beneficis remarcables, ja que  permeten una interacció molt propera i especial amb la natura i són un actiu bàsic a favor d’una vida urbana de qualitat. El reconeixement i promoció de la biodiversitat en l’entorn urbà és sovint l'única oportunitat de contacte dels ciutadans amb la natura i aporta uns beneficis ambientals i socials que són bàsics per a la millora de la qualitat de vida i el benestar a les ciutats i pobles.

Potenciar els espais verds dins l’urbanisme també implica lluitar contra el canvi climàtic i alhora contrarestar l’anomenada ‘illa de calor’. Aquestes zones verdes capturen els gasos d’efecte hivernacle i simultàniament proporcionen ombra i frescor, de tal manera que la temperatura a l’interior dels parcs pot baixar fins a 3ºC respecte el seu voltant més urbanitzat i edificat 

Els ajuntaments disposen de competències directes en el disseny i gestió del verd urbà, motiu pel qual cada cop més ens locals estan mostrant interès en incorporar aquests criteris en la seva gestió diària.

En aquest enllaç podeu consultar el programa detallat del cicle i s'anirà informant a través de Sostenible.cat de les bones pràctiques que en sorgeixin.


 
Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
L'Ajuntament de Barcelona ha estat un dels guardonats

Nou ajuntaments i dues diputacions del conjunt d'Espanya han estat reconegut per les seves actuacions per impulsar la biodiversitat en els IV Premi de Bones Pràctiques que concedeix la Xarxa d'Entitats Locals +Biodiversitat, Xarxa BIO 

Article

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar fa quatre anys un programa de reintroducció d'aquesta espècies protegida a la muntanya, on es calcula que ja hi ha uns 200 exemplars

Acte
18/10/2023 - 15:30
Nau Bostik. C/Ferran Turné 1-11 Barcelona.

Butlletí