S’estrena a Manresa l’oficina de Simbiosi Industrial, un nou servei per a les empreses

10/05/2017 - 12:55

L'Associació d'Empresaris de Bufalvent posa en marxa un nou servei de simbiosi industrial per a les empreses amb l'ajut de l'Agència de Residus de Catalunya i del Consorci de Bages per la gestió de Residus, i que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Manresa.

Es tracta d’un servei que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Manresa i que té per objectiu estimular la col·laboració entre empreses per crear sinergies amb els recursos sobrants (residus, energia, aigua, matèries primeres, logística, espais, coneixement) i fer negoci.

La Simbiosi en el món Industrial té com objectiu estimular la col·laboració entre empreses (tradicionalment sense relació) per crear sinergies amb els recursos sobrants (residus, energia, aigua, matèries primeres, logística, espais, coneixement) i fer negoci.

L'Oficina de Simbiosi Industrial Bufalvent ajudarà a les empreses identificar aquestes sinergies entre empreses i facilitarà el desenvolupament tècnic de les mateixes creant noves oportunitats de negoci al voltant de l’economia circular: pretenem ajudar a les empreses a aprofitar millor els seus residus i recursos sobrants (calor, espai, transports...) per reduir els costos i augmentar beneficis, tot col·laborant amb altres empreses.

Les primeres accions de l’Oficina Simbiosi Bufalvent van encaminades a donar a conèixer a les empreses del territori aquest nou servei i els beneficis que hi podrien arribar a obtenir. Per això s'ha posat en marxa un web on s’explica i es defineixen els conceptes i les possibilitats que ofereix la simbiosi industrial i un correu electrònic per atendre qualsevol qüestió simbiosi@bufalvent.cat. També es crea una comissió multidisciplinària, amb l’objectiu de fer seguiment del projecte i garantir l’optimització dels recursos que ofereix el món industrial de l’entorn. S’organitzaran tallers de treball conjunt amb les empreses, visites i auditories tècniques individualitzades, jornades de formació i divulgació de resultats (casos d'èxit) i totes les accions adients per tal donar a conèixer el projecte.

En les pròxims dies una delegació del projecte europeu FISSAC (enfocat en simbiosi industrial al llarg de la cadena de la construcció) visitarà l'Oficina de Simbiosi de Bufalvent per conèixer mes a prop el projecte de simbiosi industrial a Manresa i la seva evolució cap a aquest nou servei de Bufalvent. El projecte de simbiosi industrial a Manresa és un dels 3 casos d'estudi d'aquest projecte europeu.

Estem davant d’un projecte que ha de servir per enfortir la base industrial de la comarca del Bages, potenciant la innovació, la competitivitat de les empreses que hi participin i la creació de noves empreses i llocs de treball, també per obrir camí a nous futurs projectes de innovació i investigació tant per les empreses com pel desenvolupament territorial. Igualment, servirà per a formar i conscienciar sobre las oportunitats que ofereix l'economia circular aplicada al nostre teixit productiu.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Notícia

Es tracta del primer pas per a la implantació d’un nou model que inclourà també la recollida de les deixalles domèstiques a través de contenidors intel·ligents. El canvi s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea. La campanya que acompanyarà el desplegament té l’objectiu de positivitzar el fet de reciclar, fent que la ciutadania se senti partícip del canvi per ajudar a fer de Manresa una ciutat pionera en l’acció contra l’emergència climàtica

Butlletí