En marxa el procés participatiu amb els ens locals per a l'elaboració de l'avantprojecte de Llei de qualitat ambiental

30/11/2016 - 09:20

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat unes jornades informatives i participatives a diferents punts del territori per avançar en els objectius de l’avantprojecte de Llei de qualitat ambiental que prepara la Generalitat en substitució de la Llei de Prevenció i Control Ambiental de les Activitats. Aquestes jornades, preparades en col·laboració amb les Diputacions de Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona, busquen la implicació i la participació activa dels ens locals.

   

El 24 de novembre s'ha celebrat una sessió a Barcelona i aquest 30 es celebra a la Casa de Cultura, de la Diputació, a la ciutat de Girona.   El text del què esdevindrà la nova Llei pretén:  

  • Fer una transició cap a una producció ambientalment sostenible, amb un ús eficient dels recursos i de l’energia i, per tant, més competitiva.
  • Evolucionar d’un model d’activitat intervinguda prèviament a un model d’empresa responsable.
  • Ajustar la normativa catalana al marc comunitari europeu i a la legislació bàsica.
  • Disposar d’una base de dades ambiental d’activitats.
  • Consolidar l’Administració electrònica en tots els règims d’intervenció.

  En el marc d’aquestes sessions s’estan exposant els diferents àmbits de treball de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Es tracta de la revisió i actualització del document de criteris que s’utilitzen per decidir si les modificacions de les activitats són o no substancials des del punt de vista de l’impacte ambiental. També es fa incidència en el balanç del pla d’inspecció ambiental integrada dels dos darrers anys, que conforma l’eina principal per establir les actuacions d’inspecció dels establiments de major impacte ambiental.  

Les jornades donen a conèixer les funcions de promoció de la producció i el consum sostenible. Entre d’altres: l’impuls dels sistemes voluntaris de gestió ambiental (ISO 14.001 i EMAS); d'etiquetatge ecològic (Ecolabel europea i Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental); la definició de criteris ambientals per a la contractació pública; la promoció de la mobilitat sostenible, i el foment de les Millors Tècniques Disponibles (MTD) i facilitar la seva aplicació, tant en els procediments d'autorització ambiental com en l’assoliment de les millores ambientals amb caràcter voluntari de les empreses.  

En matèria d’emissions a l’aire, s’està presentant el projecte de Decret sobre el règim d’intervenció ambiental atmosfèrica, que està en tràmit d’informació pública des del 4 de novembre. Aquest Decret té com a finalitat regular el règim d’autorització i notificació d’emissions a l’atmosfera dels establiments potencialment contaminants de l’aire i actualitzar el règim de control de les emissions.


Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Després de mesos de confinament, desescalada, fase 0, fase 1, segona onada, tram 1… i qui sap què més ens espera, s’apropa Nadal i algú es planteja: ‘Aquesta és la meva; ha arribat la gran venjança’

Notícia

El Consell Comarcal impulsa la campanya “Apunta’t al Consum Sostenible” en el marc del Vallès Circular que inclou accions diverses per modificar els hàbits de vida i de consum, adreçades a la ciutadania i als establiments comercials i de restauració locals i als paradistes de mercats setmanals, considerant clau el seu rol per al canvi d’hàbits de compra i consum. Ja s’han realitzat accions a Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Viladecavalls, Palau-solità i Plegamans.

Butlletí