Les emissions de CO2 a Europa cauen als nivells més baixos dels darrers 60 anys

08/02/2024 - 11:12

Les emissions de CO₂ vinculades als combustibles fòssils del conjunt de la Unió Europea s'han reduït un 8%.​

El progrés de la UE en la reducció d'emissions s'ha accelerat el 2023, amb la segona reducció més pronunciada després del 2020 - que en aquest cas s'havia vist molt influenciada per la pandèmia de la COVID-19.

Una nova anàlisi del Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) descobreix que les emissions de CO₂ de la UE han baixat a nivells que no s'havien vist des dels anys 60. Més de la meitat de la reducció del 2023 prové d'una clara millora del mix elèctric cap a tecnologies més netes.

Més de la meitat de la caiguda (56%) prové d'una combinació d'electricitat més neta, amb l'augment continu de la capacitat eòlica i solar, així com un repunt de la disponibilitat d'energia hidràulica i nuclear.

La UE va aconseguir una reducció notable del 25% interanual de les emissions de CO₂ de la generació d'energia, mentre que altres sectors van disminuir un 4%.

Les emissions de CO₂ de la UE procedents del carbó s'han reduït a la meitat des del 2015, i van experimentar una disminució interanual del 25%. Les emissions relacionades amb el gas van disminuir un 11% i les emissions de petroli un 2%, en comparació amb l'any anterior.

 

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Les temperatures globals s'han acostat al límit d'1,5 °C

El 2023 es confirma com l'any natural més càlid dels registres de dades de temperatura global que es remunten al 1850 

Notícia
COP28

La Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP28) ha conclòs amb un acord que assenyala el "principi de la fi" de l'era dels combustibles fòssils en asseure les bases per a una transició ràpida, justa i equitativa, recolzada per fortes retallades de les emissions i un augment del finançament.

Butlletí