“Amb el canvi climàtic ens hi juguem la salut”

Sostenible.cat
28/11/2010 - 00:00
Aaron Bernstein és pediatra de l'Hospital Infantil de Boston i investiga els efectes del canvi climàtic en la salut humana a la Harvard Medical School, l'únic centre als Estats Units que es dedica a aquest camp de recerca. Ha participat a les jornades Canvi climàtic i salut infantil al Cosmocaixa de Barcelona.

Com afectarà el canvi climàtic a la nostra salut?

Hi ha quatre condicions per a tenir bona salut: una bona alimentació, aire net, aigua potable i absència d'infeccions. Doncs bé, el canvi climàtic incideix en totes aquestes qüestions. Quan la gent pensa en aquest fenòmen s'imagina calor, inundacions i augment del nivell del mar. Però té una influència directa en la salut humana. És un gran error pensar que no ens afectarà.

(F)

Què passa quan empitjora la qualitat de l'aire a les ciutats?
Als països occidentals, la font més important de contaminació de l'aire és l'ozó, que és tòxic per al pulmó i la gent amb asma, i els causa dificultats per respirar. L'ozó es fabrica quan es combinen calor i la crema de combustible fòssils, com el carbó o la gasolina. Com més alta sigui la temperatura, més ozó hi ha a l'atmosfera. 

Als Estats Units, ha crescut el nombre de dies que les autoritats aconsellen no sortir al carrer perquè l'aire està massa contaminat. La pujada de temperatures que causa el canvi climàtic farà que augmentin els atacs d'asma i que aquesta malaltia sigui més difícil de controlar.

Em pot posar un exemple de morts causades directament pel canvi climàtic?
L'estiu passat, Rússia va patir l'onada de calor més important de la seva història, i durant setmanes les temperatures superaren en 10 graus les habituals. Això causà mig miler d'incendis al voltant de Moscou, i el fum va ocupar una superfície com la distància de Barcelona a Lisboa, multiplicada per 3. El fum conté elements que causen càncer, que irriten el pulmó i que causen atacs de cor. Molts russos es van morir a causa d'aquests focs.

(F)

Com afecta el canvi climàtic al subministrament d'aliments?
La majoria d'habitants d'una ciutat no són conscients del què costa produir un aliment perquè els comprem en botigues o supermercats. Fa 200 anys tots hauríem estat pagesos i sabríem que si el sòl no és en bones condicions, o que si no plou com cal, tenim un problema important.

El canvi climàtic afecta l'aigua que necessiten les collites. Així, en lloc de ploure uns quants centímetres d'aigua cada dues o tres setmanes, en cauen 10 de cop, i després no plou durant setmanes. Això causa més sequeres i augmenta el nombre d'insectes que ataquen les collites. Amb la tecnologia actual, podem fer collites més resistents a la calor extrema o a algunes plagues, però hem de tenir en compte que cada vegada que manipulem un aliment en perdem algunes propietats. Ja s'ha detectat que alguns aliments perden ferro o vitamines quan es manipulem genèticament.

Per primera vegada des de la Green revolution, als anys 60, que va comportar unes collites més productives gràcies a les noves tècniques agrícoles, ha disminuït la quantitat de menjar per càpita. Aquesta és segurament la conseqüència més greu del canvi climàtic

(F)

A Occident pensem que les malalties infeccioses són un problema dels països subdesenvolupats. Això pot canviar amb el canvi climàtic?
Sí, perquè el canvi climàtic afavoreix les condicions de vida dels insectes, que són qui transmeten aquestes malalties. Ens preocupa que puguin tornar malalties com la malària, que als Estats Units es va eradicar a finals del XIX, i a Europa a principis del XX (Itàlia i Grècia van ser els últims). O el dengue.

Però no n'estem del tot segurs, tot i que l'augment de les temperatures i l'alteració de les precipitacions en fa créixer el risc. Per exemple, als Estats Units hem comprovat que la malaltia de Lyme, una malatia infecciosa del cervell que transmeten les paparres, s'ha estès més cap al nord a causa del canvi climàtic. Però penso que aquests aspectes no ens haurien de preocupar tant com la manca d'aliments que causarà.

Quines parts del món es veuran més afectades?
A la zona dels Andes, a Sud-amèrica, els països sud-est asiàtic i parts de la Xina, depenen de l'aigua de les glaceres i de la neu de les muntanyes per a regar les collites. El canvi climàtic fa que aquesta neu es fongui abans d'hora, i arribi als camps quan encara no estan a punt per regar-se. A l'estiu, ja no queda gens d'aigua.

Amb el temps, hi haurà molts refugiats a causa del canvi climàtic. Milions de persones hauran de traslladar-se dels seus territoris a països desenvolupats, i hi portaran malalties. On posarem tota aquesta gent?

Per què la lluita contra el canvi climàtic no és una prioritat del govern nord-americà?
El govern ho intenta, però el Congrés ha refusat fer-hi res perquè el lobby de les indústries petrolieres és molt poderós. Afirmen que es perdran molts llocs de treball i que l'energia serà més cara. I és cert. Però no s'adonen que com més tardin a fer-ho, més dures en seran les conseqüències. Estem tirant pedres a la nostra teulada.

(F)

Per què és tan difícil que els països es posin d'acord?
Comprenc que és un problema molt difícil. Entenc la Xina, que és en ple procés de desenvolupament, quan afirma que ells també tenen dret a créixer econòmicament com ho vam fer nosaltres fa cent anys. Ells diuen que, per què han de prendre mesures contra el canvi climàtic, si nosaltres hem causat la major part del problema?

Al seu torn, els Estats Units diuen: "nosaltres tenim molts arbres i podem absorbir molt CO2..."

D'altra banda, com calcular el preu de les emissions de CO2? Europa ha tingut un mercat de CO2, però tan es pot dir que el preu és massa alt com massa baix. Però crec que podem fer-ho millor. Si sabem que el canvi climàtic és una cosa que ens afecta personalment, senzillament és qüestió de reduir les emissions. Tant de bo els meus compatriotes entenguessin que és una qüestió en què ens hi juguem la salut.

Relacionats

Butlletí