El 85% de les propostes de l'Assemblea pel Clima de Barcelona s'executaran els propers anys

15/03/2024 - 07:57

De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29. Giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.

L’Ajuntament de Barcelona ho ha anunciat a la sessió de retorn de les propostes que l’Assemblea Ciutadana pel Clima va presentar el gener de 2023 un cop finalitzat el procés deliberatiu. Fins a 7 propostes s’accepten sense cap modificació i en 22 s’han fet algunes consideracions per poder garantir-ne la viabilitat, sobretot perquè les actuacions no són únicament de competència municipal o perquè cal desenvolupar normativa prèvia per poder implantar-les.

Els equips municipals de cada àmbit han fet una avaluació de les propostes pel que fa a la viabilitat tècnica, la dificultat d’implantació i l’impacte esperat. De totes les propostes s’ha valorat la seva alineació amb el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament i altres plans municipals rellevants.

L’informe de conclusions d’aquesta sessió de retorn es publicarà al web decidim.barcelona i des d’aquí es podrà fer el seguiment de les propostes. A més, anualment en el marc del Consell ciutadà per la Sostenibilitat, es convocaran les persones i entitats membres de la Comissió de seguiment de l’assemblea.

 

Les assemblees ciutadanes, una aposta per la participació de veïns i veïnes en les polítiques de ciutat

Les assemblees deliberatives són grups de ciutadans i ciutadanes seleccionats a l’atzar, representatius de la ciutadania a partir d’un sorteig estratificat que participen en un procés de presa de decisions guiat per elaborar una sèrie de recomanacions col·lectives que s’entreguen a les autoritats públiques.

A l’Assemblea Ciutadana pel Clima de Barcelona hi van participar 100 persones, veïns i veïnes de Barcelona, seleccionades a l’atzar i representatives de la ciutadania, en 10 sessions de treball entre setembre i desembre de 2022. L’inici d’aquest procés va convertir Barcelona en la primera gran ciutat catalana i de l’Estat que va impulsar una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic en l’àmbit local seguint experiències internacionals com l’assemblea pel clima francesa, l’assemblea climàtica escocesa o l’assemblea ciutadana pel clima espanyola.

Les assemblees ciutadanes, juntament amb altres iniciatives de participació, han permès que Barcelona sigui actualment, i fins a l’octubre de 2024, la Capital Europea de la Democràcia.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El reconeixement s’emmarca en la participació de Barcelona a la missió europea ”100 ciutats intel·ligents i neutres en carboni al 2030”, que agrupa les ciutats capdavanteres en descarbonització.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

El Pla Clima Escola Barcelona consisteix en un seguit d’actuacions de climatització per millorar el confort tèrmic de l’alumnat i els professionals dels equipaments educatius i afavorir la descarbonització i l’autoconsum. 

Butlletí