Butlletí 554 - Especial EL MENJAR NO ES LLENÇA (I)

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana

 


Butlletí 554 - Especial EL MENJAR NO ES LLENÇA

 
   

A Catalunya es malbaraten més de 260 milions de tones de menjar cada any. O, cosa que és el mateix, 35 kilograms de menjar per persona de forma anual. És per això que a SOSTENIBLE.CAT hem decidit investigar quines repercussions té això per al conjunt de la societat i quines iniciatives intenten pal·liar aquest fenomen.

Parlem amb BETA, un centre d’investigació que lidera una iniciativa europea d’aprofitament dels aliments al camp, Espigoladors, una organització sense ànims de lucre que recapta fruites i hortalisses per donar-les als més vulnerables, i els projectes Recooperem i Foodback (Mercabarna), que s’encarreguen de recaptar els excedents que els productors no poden col·locar al mercat. 

També disponible en format web.

Per saber-ne més: Especial Aprofitament alimentari (2022)
 

 
 

La dada

 
 

Els catalans i catalanes llencen 35 quilos de menjar cada any

 
 


El malbaratament alimentari és un dels grans reptes de la societat del consum d'avui. A Catalunya, Espanya i Europa, les xifres són esfereïdores. 

 

 
 

A FONS 

 
 

El malbaratament al camp: Catalunya, referent mundial en legislació

 
 


El malbaratament al sector primari és una causa important de gran part dels aliments en bon estat que es llencen i no són aprofitats. A casa nostra, comptem amb una de les legislacions més capdavanteres del món en l'aprofitament d'aliments del camp. 

 

 
 

Reportatge 

 
 

Recooperem i Mercabarna: com distribuir aliments als més vulnerables

 
 


El projecte Recooperem, del Consell Comarcal del Vallès Occidental, fa més de 12 anys que treballa en l’aprofitament del menjar que no ens consumeix a escoles, hospitals i empreses per repartir-lo entre els més vulnerables.

El mateix que fan al Foodback, una iniciativa de Mercabarna on els productors donen els seus excedents perquè siguin reaprofitats.
 

 
 

Opinió

 
 

Mori l’agricultura, visca l’agricultura

Sergi Picazo



 


"El sector ramader genera al voltant del 18% més de gasos d'efecte hivernacle  que el sector del transport."

 
 
 

Notícies relacionades

 
 

El 70 % de les llars amb nens malbarata aliments habitualment

 
 


 


Set de cada deu llars espanyoles malbaraten aliments de manera habitual, segons un estudi recent de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 

 
 

Més de 50 restaurants participen a
la campanya "Aprofitem els
aliments" per combatre el
malbaratament alimentari

 

Prevenir el malbaratament
alimentari als menjadors escolars

 

 
 

Recursos

 
 

Malbaratar aliments és de mal gust



En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.
 

El menjar no es llença



Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".
 

 
 

Manual per la prevenció
del malbaratament alimentari

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari.
 

Menja, actua, impacta


MENJA, ACTUA, IMPACTA et proposa un viatge de descoberta dels efectes de la nostra manera de menjar i de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.
 

 
 

Bones pràctiques

 
 

Més profit alimentari als menjadors escolars de Viladecans

 
 


 


El pla Escoles Jo Aprofito guia dues escoles de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

 
 

El projecte SOULFOOD lluita contra el malbaratament alimentari
 

 
 

El programa contra el malbaratament alimentari MENTALI supera els 25.000
àpats cuinats en 7 anys

 

 
 
Agenda
 
 

Agenda

 
 

Del 16 al 24 de novembre
 

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS
 

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona