Butlletí 512 - Especial MILLORAR LA QUALITAT DE L'AIRE

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Instagram Facebook YouTube

 

Butlletí 512 - Especial MILLORAR LA QUALITAT DE L'AIRE

 
 


La qualitat de l’aire és un factor que pot arribar a ser molt perjudicial per a la salut dels éssers vius. A més, té un perill doble: es tracta d’un risc invisible als ulls, un fet que contribueix al fet que els esforços de les administracions i la conscienciació de la ciutadania vagi a un ritme més lent del necessari.

Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut, els efectes combinats de la contaminació de l'aire ambient i la de l'aire domèstic s'associen a 6,7 milions de morts prematures cada any.

En aquest especial, i per aprofundir una mica més en la matèria, parlem amb experts com la Natalia Vilor-Tejedor (BBRC), el Xavier Querol (CSIC), el Martin Lutz (Senador de Berlin) o el Jaume Tàrrega (4sfera Innova), entre d’altres. Tots ells van participar en el recent 3r Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell.

També disponible en format web.
 

 
 

Entrevistes

 
 

“No hem tornat als nivells de contaminació pre-Covid”

Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

 
 


 


Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Això sí: en línies generals, diu, estem anant pel bon camí.

 
 

“Les superilles de Barcelona són conegudes a escala mundial”

Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

 
  


Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Ens exposa els obstacles que es van trobar i com els van poder superar: la necessitat d'una normativa comuna nacional, l'oposició de la indústria automobilística o els conductors de cotxes.

 
 

“La contaminació de l'aire comporta una despesa sanitària del 4,5% del PIB”

Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

 
 


 


Xavier Querol ens parla sobre l’augment de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i la despesa sanitària associada.

S'ha reduït a la meitat la contaminació atmosfèrica respecte fa uns quants anys, però encara cal millorar més per assolir els nivells recomanats per la ciència.

Ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent i millorar la qualitat de vida i la salut de les persones.
 

 
 

Reportatge

 
 

La qualitat de l’aire podria tenir una relació directa amb la demència

 
 


 


Segons un estudi publicat per The Lancet l’any 2020, el 2% dels casos de deteriorament cognitiu estan associats a la contaminació atmosfèrica.

Les Nacions Unides pronostiques que l’any 2050 hi haurà més de 140 milions de persones afectades per algun tipus de demència arreu del món.
 

 
 

Opinió

 
 

Corresponsabilitat per millorar la qualitat de l’aire

Sergi Vila"Combatre la mala qualitat de l’aire que tenim a Barcelona no significa abandonar el vehicle privat, sinó plantejar-se alternatives més sostenibles i minimitzar les emissions que generem."
 
 

 
 
 

Notícies

Parlar de qualitat de l'aire és parlar de salut pública

La segona jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire reivindica més mesures, informació acurada i posar la ciutadania al centre.
 

 

La restricció local d'emissions s'intensifica

Les mesures preventives, el peatge urbà de les ZBE i el redisseny urbanístic marquen la primera jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire a Sabadell.
 

 
 

La qualitat de l'aire a Barcelona, carrer per carrer


L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’Informe anual de qualitat de l’aire a Barcelona per l’any 2022.
 

Quina ha estat la qualitat de l'aire a Catalunya l'any 2022?


Dels contaminants avaluats per la xarxa automàtica de la Generalitat de Catalunya l'any 2022, es compleixen la majoria d’objectius de qualitat de l'aire a la majoria de zones. 
 

 
 

Més Notícies

 
 

Salut

 
 

Sitges examina el diòxid de nitrogen a l’aire

 
 
 


El post de la setmana...

 
 
 
 
 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube