maig 2022

Notícia

La proposta inclou una naturalització dels espais verds públics i el foment i protecció de les espècies autòctones i de la biodiversitat en la naturalització dels escocells dels arbres i en la transformació de gespes a prades naturals. També preveu una reducció del consum d'aigua destinat al reg d'aquests espais.

Notícia

El programa incorpora noves tècniques i materials que afavoreixen el reaprofitament de materials, la reducció de consum d’energia i l’increment de la durabilitat del ferm.

Notícia

Sant Carles Marina és la primera instal·lació nauticoesportiva que té un carregador elèctric de 75 kW de potència per a embarcacions d’esbarjo que potenciarà l’arribada de vaixells “zero emissions”. L’equipament s’emmarca en la línia estratègica del Govern català per la descarbonització, i se suma a l’estratègia de Ports de la Generalitat de convertir el port de la Ràpita en un Green port.

Notícia

La implentació de la T-mobilitat Catalunya suposarà la supressió de les corones tarifàries. Els preus dels viatges passaran a establir-se amb un sistema quilomètric, a partir de la distància entre l’origen i destinació, amb bonificacions per a la recurrència en l’ús.  Aquest sistema simplifica el ventall de títols, estandaritza les bonificacions i introdueix mecanismes de postpagament.

Entrevista

La biogeoquímica Rosalind Rickaby estudia les interaccions que es donen a l'oceà entre biologia, geologia i química, així com les adaptacions dels organismes prehistòrics als canvis climàtics del passat. Actualment, un dels seus reptes professionals consisteix a aconseguir incrementar la capacitat de captura de CO2 atmosfèric de l'oceà.

Notícia

El sector es bolca en la taula creada per l'AMB per consensuar un servei metropolità de moto elèctrica compartida. Quasi 90 representants del sector s'integren al nou grup de treball, que analitzarà la viabilitat i les principals característiques que podria tenir el sistema metropolità. L'AMB celebrarà al juny una jornada amb les experiències de motosharing de Lisboa, Milà i Barcelona, entre altres, i a la tardor, una altra de centrada en les empreses operadores

Notícia

Es desviarà l’actual canal de drenatge cap a l’est, el que permetrà crear una llacuna central de grans dimensions amb illes, de gran interès per atreure espècies d’aus.

Notícia

Científics del Grup Antàrtic de l'Agència Estatal de Meteorologia acaben de fer públics els resultats d’un estudi recent la principal conclusió del qual confirma, per primera vegada, que el canvi climàtic és capaç d’amplificar una onada de calor al continent antàrtic. El treball conclou que la probabilitat d'experimentar una onada de calor semblant a la registrada el 2020 ha augmentat deu vegades des del període 1950-1984, en gran mesura com a resultat del canvi climàtic.

Notícia
Imatge d'arxiu del corriol camanegra. Foto: Enric Badosa.

Imatge d'arxiu del corriol camanegra. Foto: Enric Badosa.

El corriol camanegre ha nidificat a la desembocadura de la Tordera després de dècades. A més, la psammòfila capironat marí, una espècie considerada en extinció, ha germinat a la zona protegida. Les mesures de gestió i protecció de l’espai han afavorit que aquestes dues espècies de fauna i flora recuperin espais a la zona de Malgrat de Mar.

Notícia

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL). L’estudi conclou que des de 1976 fins avui la producció de bolets s’ha reduit de forma moderada i, a més, preveu que aquesta tendència s’intensificarà fins l’any 2100 com a conseqüència de l’escalfament global.