Vint famílies participen en la compra col·lectiva de panells fotovoltaics a Sucs assessorades per l’Agència de l’Energia de Lleida

04/07/2021 - 21:22

Els veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs han fet un important pas a l’autogeneració d’electricitat verda gràcies a una compra col·lectiva que han liderat un grup de 20 famílies i que ha estat acompanyada per l’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Lleida.

"Aquesta iniciativa veïnal es va iniciar amb una xerrada organitzada per l’Agència de l’Energia a tots els veïns i veïnes interessades, per explicar en què consisteix l’autoconsum fotovoltaic, els avantatges de la compra col·lectiva i els incentius fiscals disponibles" ha remarcat el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

El següent pas que els veïns van haver de fer va ser la tria de les empreses per a realitzar les instal·lacions, treballs que han comptat amb l’acompanyament dels tècnics de l’Agència de l’Energia. Finalment els veïns i veïnes han triat dues 2 empreses per aquestes tasques.

Aquesta setmana ja s’han començat a realitzar les primeres instal·lacions al poble, del conjunt de 67,96 kW que s’instal·laran, i aviat els veïns i veïnes de Sucs ja podran gaudir de l’autogeneració d’electricitat. Amb aquestes instal.lacions Sucs, amb 120 W/habitant, passa a ser el nucli urbà amb major densitat de plaques fotovoltaiques per l’autoconsum per davant de Raimat, que fins ara encapçalava aquest rànquing, i que té 79W/habitant.

Els beneficis de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum són múltiples, com explica Talamonte. "A banda de l’estalvi econòmic, eviten emissions de CO2 i contribueixen a mitigar el canvi climàtic, redueixen la dependència de fonts energètiques no renovables i col·laboren a la descentralització de l’energia".

Aquesta ha estat la tercera compra col·lectiva que s’ha organitzat al municipi de Lleida, després de les de la Bordeta i Raimat. Aquest tipus de compra permet, a banda d’una certa rebaixa dels costos per economia d’escala, una millor organització i informació entre els veïns implicats i l’optimització dels desplaçaments de la gestió, entre altres avantatges.

L’assessorament i acompanyament de les compres col·lectives per part de l’Agència de l’Energia és un dels serveis que ofereix l’Ajuntament de Lleida a la ciutadania, per tal d’accelerar la transició energètica al municipi i de contribuir a fer front a l’emergència climàtica. Un altre dels elements importants de foment és la bonificació sobre la quota de l’IBI durant 5 anys, de fins al 50% del cost de la instal·lació.

La concentració de plaques per l’autoconsum dins un barri o poble facilita la creació de comunitats locals energètiques, un instrument per distribuir l’autoproducció d’electricitat verda millor, per esdevenir més autosuficients i menys dependents de les grans companyies elèctriques i atendre millor les necessitats socials de la comunitat derivades de situacions com la pobresa energètica. Per tot plegat, la instal·lació comunitària de plaques fotovoltaiques és una gran oportunitat i un bon instrument per fer front a la crisi climàtica, energètica i social d’avui.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El protocol estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d'aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d'una comissió que es reunirà cada sis mesos. 

Article

Un conveni signat amb el consorci d’aquest espai permetrà fer un salt d’escala en la transició energètica, ja que fomentarà projectes que vagin més enllà de l’autoconsum individual i que siguin també comunitaris.

Article

La Cel de Caldes és una Comunitat Energètica Local que neix per impulsar la transició energètica a Caldes de Montbui amb els següents objectius: impulsar l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.

Butlletí