Vint famílies participen en la compra col·lectiva de panells fotovoltaics a Sucs assessorades per l’Agència de l’Energia de Lleida

04/07/2021 - 21:22

Els veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs han fet un important pas a l’autogeneració d’electricitat verda gràcies a una compra col·lectiva que han liderat un grup de 20 famílies i que ha estat acompanyada per l’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Lleida.

"Aquesta iniciativa veïnal es va iniciar amb una xerrada organitzada per l’Agència de l’Energia a tots els veïns i veïnes interessades, per explicar en què consisteix l’autoconsum fotovoltaic, els avantatges de la compra col·lectiva i els incentius fiscals disponibles" ha remarcat el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

El següent pas que els veïns van haver de fer va ser la tria de les empreses per a realitzar les instal·lacions, treballs que han comptat amb l’acompanyament dels tècnics de l’Agència de l’Energia. Finalment els veïns i veïnes han triat dues 2 empreses per aquestes tasques.

Aquesta setmana ja s’han començat a realitzar les primeres instal·lacions al poble, del conjunt de 67,96 kW que s’instal·laran, i aviat els veïns i veïnes de Sucs ja podran gaudir de l’autogeneració d’electricitat. Amb aquestes instal.lacions Sucs, amb 120 W/habitant, passa a ser el nucli urbà amb major densitat de plaques fotovoltaiques per l’autoconsum per davant de Raimat, que fins ara encapçalava aquest rànquing, i que té 79W/habitant.

Els beneficis de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum són múltiples, com explica Talamonte. "A banda de l’estalvi econòmic, eviten emissions de CO2 i contribueixen a mitigar el canvi climàtic, redueixen la dependència de fonts energètiques no renovables i col·laboren a la descentralització de l’energia".

Aquesta ha estat la tercera compra col·lectiva que s’ha organitzat al municipi de Lleida, després de les de la Bordeta i Raimat. Aquest tipus de compra permet, a banda d’una certa rebaixa dels costos per economia d’escala, una millor organització i informació entre els veïns implicats i l’optimització dels desplaçaments de la gestió, entre altres avantatges.

L’assessorament i acompanyament de les compres col·lectives per part de l’Agència de l’Energia és un dels serveis que ofereix l’Ajuntament de Lleida a la ciutadania, per tal d’accelerar la transició energètica al municipi i de contribuir a fer front a l’emergència climàtica. Un altre dels elements importants de foment és la bonificació sobre la quota de l’IBI durant 5 anys, de fins al 50% del cost de la instal·lació.

La concentració de plaques per l’autoconsum dins un barri o poble facilita la creació de comunitats locals energètiques, un instrument per distribuir l’autoproducció d’electricitat verda millor, per esdevenir més autosuficients i menys dependents de les grans companyies elèctriques i atendre millor les necessitats socials de la comunitat derivades de situacions com la pobresa energètica. Per tot plegat, la instal·lació comunitària de plaques fotovoltaiques és una gran oportunitat i un bon instrument per fer front a la crisi climàtica, energètica i social d’avui.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Reus impulsarà la creació d’una comunitat energètica de fins a 6,2 MWp de potència al polígon Reus que aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon, en un radi de 500 metres, i aprofitar l’excedent per a produir hidrogen verd.

Article

El consell plenari de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat modificar l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre béns immobles per tal de bonificar aquells propietaris que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar. La modificació serà del 50% durant els cinc períodes impositius següents a la data de reconeixement fiscal. 

Article

L’Ajuntament de Begues presenta un projecte per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques d’autoconsum a diversos edificis i equipaments municipals que comptarà amb una subvenció de l’AMB de mig milió d’euros. L’objectiu és convertir els edificis municipals en espais energèticament autosuficients.

Butlletí