Un itinerari per descobrir la biodiversitat urbana de Vallcarca

Font: Betevé

14/10/2019 - 18:44

Uns veïns ben vius a Vallcarca és la proposta de l’Aula Ambiental Bosc Turull i la Fàbrica del Sol per conèixer la flora i la fauna del barri

L’Aula Ambiental Bosc Turull engega les activitats de tardor i torna a organitzar, juntament amb la Fàbrica del Sol, l’itinerari Uns veïns ben vius a Vallcarca. L’objectiu d’aquesta ruta és conèixer la biodiversitat que ens envolta. Per això, equipats amb prismàtics i lupes d’augment, fan un recorregut per diferents punts del barri per descobrir la flora i la fauna de l’entorn.

Solars amb un ecosistema propi

Els solars s’han convertit en espais característics de Vallcarca i en on es crea un ecosistema propi amb aliment i refugi per a insectes, rèptils, ratolins o musaranyes. L’objectiu és identificar i observar la biodiversitat que hi ha al barri i descobrir animals com el vidriol. “Sembla una serp, però en realitat és un llangardaix i, a vegades, quan es veu molt amenaçat, pot deixar anar la cua i llavors, la imatge és molt impactant, perquè sembla com si estiguessis veient una serp que es parteix en dos”, explica la Lara Saiz de l’Aula.

Ocells com el puput o l’esplugabous

Els solars de Vallcarca conviuen amb altres espais com l’Hort de la Farigola, on es genera un ambient diferent. “Com que és un espai obert i amb tota aquesta vegetació tant de les cultivades com les plantes que trobem al marge, tot això fa també que trobem diferents espècies d’ocells”, apunta la Lara, que explica que s’hi poden veure aus com el puput o l’esplugabous que, alguns veïns, ja han inclòs al Calendari Natural de Vallcarca. Aquesta és una eina que, a poc a poc, es va ampliant i fa un retrat de la biodiversitat del barri. L’itinerari i el calendari es complementen, ja que intenten prendre el pols de la flora i la fauna del barri tenint en compte l’estació de l’any i com canvia.

Obres d’ampliació de l’Aula

Aquest itinerari obre les activitats de tardor de l’Aula, enguany amb algunes novetats com la col·laboració amb el Parc Güell, però també reforça activitats clàssiques com el compostatge comunitari. A més, l’equipament està en obres a l’exterior, ja que s’amplia l’Aula amb més espais d’hort i un llac naturalitzat.


 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Reus ha aprovat el «Projecte de carril bici de convivència al centre urbà», una proposta fruit del treball de la Comissió d’Entorn Urbà post Covid19, i que dona continuïtat a la promoció d'una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura que preveu el Pla d'Acció Municipal.

Article

L’objectiu és millorar el comportament energètic i l’impacte ambiental de l’edifici municipal de nou plantes del carrer de Josep Prats. Amb el pla de reformes que es durà a terme a les instal·lacions, s’hi aconseguirà un estalvi energètic del 60%. El projecte, de 2,65 milions d’euros, està finançat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el FEDER de la Unió Europea.     

Article

L'Ajuntament de Reus consolida la seva aposta per l'energia verda i incrementarà en un 33% el pressupost d'inversions destinat a projectes municipals d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Als 300.000 euros previstos inicialment, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi suma 100.000 més i arriba als 400.000 euros d'inversió per finançar nous projectes. L'aposta del consistori per les energies renovables permet, actualment, obtenir l'energia no contaminant equivalent a consum d'un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

Butlletí