"Terra cremada"

Recomanació per Sant Jordi 2023
13/04/2023 - 09:05

Terra cremada. Revolució o extinció és un llibre d'Eloi Juvillà publicat per Pagès Editors.

El debat sobre el canvi climàtic s’ha acabat. Només cal que vingueu a l’estat de Califòrnia. Observeu-ho amb els vostres propis ulls. No és un debat intel·lectual. Ni tan sols és discutible. És una maleïda emergència climàtica. Això és real”. Eren les paraules de Gavin Newsom, governador de Califòrnia, mentre visitava les zones devastades per les flames durant el setembre del 2020. Una realitat que a casa nostra hem viscut l’estiu del 2022, amb les onades de calor encadenades, la sequera i els incendis fora de control. Ha estat el preludi del món que ens espera, immers en un canvi climàtic global, que generarà les migracions mes grans de la història de la humanitat i que requerirà grans dosis d’adaptabilitat i sacrifici. El llibre explica els múltiples actors i factors que intervenen en aquest procés i com fer front a l’emergència climàtica. L’immobilisme ja no és una opció.

El canvi climàtic ja no és un concepte de futur, és tan actual com per ser el centre d’una trama político-diplomàtica que enganxa perquè sembla més una premonició que una ficció. 

Quan hem de canviar el què mengem i comprem, el com ens movem i treballem i a més, ho hem de fer ràpidament i contra el sistema dominant, estem davant d’una revolució. 

En un món cada cop més global, la protecció del clima i les inversions en adaptació passaran a ser un requisit previ per a la pau i l'estabilitat. S’equivoca qui veu en tot això només una transformació. 

Eloi Juvillà va néixer a Lleida quan encara ningú no parlava del canvi climàtic. És arquitecte, especialitzat en sostenibilitat i ciutats saludables. Treballa a la Diputació de Barcelona, on ha endegat l’estratègia del verd urbà, i forma part del grup de treball Entorn Urbà i Salut. Ha coordinat les publicacions Renaturalització de la ciutat (2019), Propostes per a l’ambientalització de concursos públics d’edificació (2018), redactada conjuntament amb el Consell per a l’Edificació Sostenible (GBCe), i la Guia i cercador online per a la selecció d’espècies del verd urbà (2015). Actualment forma part de l’equip impulsor del Pla Clima de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica de la institució l’any 2030. És coordinador del postgrau d’Urbanisme i Salut de la UPC-UVIC i membre de la junta de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori.


Podeu consultar el llibre a la web de l'editorial Pagès editors


 

Categories: 

Relacionats

Article
Escape room interactiu

Article

L'escalfament de les aigües del mar com a conseqüència del canvi climàtic està provocant múltiples impactes sobre la biodiversitat marina, especialment amb la proliferació d’onades de calor marines.

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Butlletí