Re-printer: un mateix paper, infinites impressions

Ambientòloga, experta en ecodisseny
14/02/2011 - 00:00

El mes de març de l'any passat presentàvem a la secció d'ecodissenys la Sanwa PrePeat, una impressora que utilitzava uns papers especials de plàstic, els quals es podien tornar a imprimir moltes vegades. Però recordeu que el paper havia de ser especial i que encara resultava molt car? Doncs ara arriba Re-printer, un nou concepte d'impressora que va més enllà.

Quants documents acabeu imprimint a la feina o a casa que passen a ser un residu a reciclar al cap de pocs minuts o hores? Tot i que cada vegada imprimim menys documents, encara ho fem en molts casos. Molts de nosaltres els reutilitzem per la cara no impressa un cop ja no els necessitem, però: i si aquests papers es poguessin tornar a fer servir per imprimir nous documents? D'aquesta manera amb un número limitats de fulls de paper en tindríem suficient per sempre. Sona bé, oi? Aquesta és la idea en la qual es basa Re-printer. Una impressora que replanteja el seu disseny de base i canvia un paradigma fins ara poc qüestionat: per què un cop imprès un paper ja no el podem fer servir més sense necessitat de que sigui reciclat i per tant consumeixi energia i recursos? Per què no poder fer-lo servir de nou quan ho necessitem?

Què sóc? Una impressora que permet esborrar la tinta dels documents impressos i tornar a imprimir a sobre dels mateixos papers. A partir d'una tinta de materials fotogràfics, els quals desapareixen amb la radiació UV que la pròpia impressora genera, els papers ja impressos poden tornar a ser impressos amb nous continguts totes les vegades que necessitem. Mentre que el paper es pot reciclar un número limitat de vegades, aquesta impressora permet reutilitzar-lo infinites. 

En quina fase sóc més sostenible? Per què?
Extracció de materials: Ja que redueix el consum de paper. La qüestió és que permet la re-impressió del paper infitinites vegades. A més, en el cas que els papers impressos els reciclem correctament, aquests només ho poden ser un cop limitat de vegades i a més durant aquest procés consumeixen recursos i energia.

Però... us preguntareu el que m'he qüestionat jo també d'entrada. Si la tinta desapareix amb la llum ultraviolada, no és possible que perillin els nostres documents? És a dir, que aquells documents que volem conservar s'esborrin quan els doni la llum? Segons indicacions del dissenyador, mentre que els papers no s'exposin directament a la radiació solar durant molta estona, no hi ha problema. A més, és només la pròpia impressora la que sí que emet els raigs UV directament, esborrant així la tinta fotogràfica existent i permetent una nova impressió.

I encara més... Tot i que aquest disseny suposa un avenç important pel que fa a la reducció en el consum de recursos, cal tenir present que el primer pas és no imprimir documents si realment no cal fer-ho. En aquest sentit és destacable la iniciativa de WWF, que ha presentat un nou format d'arxiu verd: el WWF. Aquest format consisteix en un PDF que no es pot imprimir. Guardant els documents en aquest format, podrem decidir d'entrada si un document cal o no imprimir-lo; contribuint a la reducció de l'impacte ambiental associat al consum de paper. Trobareu més informació al respecte en aquest link.

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Article

L'Ajuntament de Tarragona ha publicat una guia per aplicar la perspectiva basada en la protecció de la natura, la justícia social i la cultura democràtica a les produccions culturals.

Butlletí