Una mirada ecosocial a la cultura

06/05/2024 - 17:57

L'Ajuntament de Tarragona ha publicat una guia per aplicar la perspectiva basada en la protecció de la natura, la justícia social i la cultura democràtica a les produccions culturals.

La producció cultural té com un dels seus objectius principals abordar grans reptes socials, afavorint la presa de consciència, la reflexió i la proposta de solucions. O, si més no, l’acompanyament simbòlic i emocional en la cerca de solucions. És probable que la humanitat no hagi hagut d’enfrontar-se mai a un problema tan crític com és l’actual crisi climàtica i ecològica.

Semblaria que la producció cultural hauria ja d’estar donant-li un protagonisme central a aquest repte. Però, no obstant això, en la majoria d’àmbits de la cultura el panorama és ben diferent.

En l’escenari musical, teatral o cinematogràfic escassegen les creacions en què la crisi climàtica sigui la protagonista. I, quan ho és, massa sovint són aproximacions apocalíptiques, distòpiques, violentes o morboses, que no fan sinó contribuir a crear imaginaris negatius, que no motiven a impulsar canvis per trobar solucions al problema.

D’altra banda, no només estem davant d’una escassetat pel que fa als continguts. Una dimensió clau de la manca de focus de la producció cultural vers el canvi climàtic també té a veure amb els models de producció i de negoci. Als darrers anys, per exemple, s’ha començat a parlar, encara que tímidament, de l’impacte ecològic i social dels macrofestivals.

Durant el 2022, la Generalitat de Catalunya, a través de l’ICEC, va llençar el Pla C* Cultura pel Clima, i des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i el col·lectiu La Liana, considerem que, a més d’aprofitar les accions que en ell es preveuen, cal sumar-s’hi, desenvolupant més recursos útils que puguin ajudar a persones i organitzacions, que fan producció cultural al nostre territori, a incorporar una mirada ecosocial a les seves creacions, programacions, activitats i processos. El resultat és aquest document, fruit d’un treball col·laboratiu entre diversos agents de la cultura i el medi ambient.

CONSULTEU LA GUIA.

 


 

Categories: 
Municipis: 
TarragonèsTarragona
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
10/05/2024 - 00:00
Tarragona
Notícia

Els cicles Cultura o Extinció i Climactives porten una trentena d'activitats a la ciutat per conscienciar sobre el canvi climàtic. Les activitats, organitzades per Cultura, Joventut i Cooperació, són gratuïtes i es duran a terme aquest mes maig i al juny.

Article

Injuve reconeix la Conselleria de Joventut amb la distinció de 'Bona Pràctica' del projecte Climactives

Butlletí